Hükümetin yeni kararı en çok borsayı etkileyecek: Uzmanlar "Bu hisselere etkisi sert olur" dedi

Hükümetin yeni kararı en çok borsayı etkileyecek: Uzmanlar "Bu hisselere etkisi sert olur" dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan vergisiz telefon vaadinin kapsamı belli olurken, vergi muafiyetinden 5 milyonun üzerinde öğrencinin yararlanacağı tahmin edilmekte. Türkiye'de bu kapsamda satılacak telefon ve bilgisayarların sınırlı oluşu, bütün talebi birkaç şirketin etrafında toplaması beklenirken, uzmanlar yoğun talep ve satış rakamları nedeniyle yükselmesi beklenen o hisselere dikkat çekti.

14 Mayıs seçimleri öncesinde genç seçmenin oyunu kazanabilmek isteyen iktidar, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile cep telefonu ve bilgisayarlarda bir defaya mahsus olmak üzere vergi muafiyeti getirileceğini duyurmuştu.

Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayata geçirilecek kampanyanın detaylarını paylaşırken, vergi muafiyetinden yararlanılacak telefon ve bilgisayarlar için 9 bin 500 lira üst sınır getirildiğini açıkladı. Devlet, bu satışlarda toplamda 5 bin 500 liraya kadar vergi muafiyeti sunmuş olacak.

7 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ YARARLANACAK

Uygulamaya katılım üniversite öğrencileri ile sınırlandırılacak olmasına karşın, Türkiye'de 7 milyona yakın yükseköğretim öğrencisinin bulunması, muafiyet kapsamına girecek teknolojik ürünlere yönelik çok yoğun bir talep oluşacağı beklentisi doğuruyor.

Ekonomistler, yapılan açıklamalarından ardından halihazırda borsada işlem gören ve vergi muafiyetinden etkilenebilecek şirketlere dikkat çekerken, bu firmaların hisse fiyatlarında ilerleyen günlerde büyük bir dalgalanma yaşanması bekleniyor.

BU HİSSELERİN FİYATLARINI TAVAN YAPTIRABİLİR

Salı günü Borsa İstanbul'da tarihi yükselişler yaşanırken, BIST100 endeksi 8 bin 562 puana ulaşarak tarihi zirvesini görmüştü.

Borsada son günlerde yaşanan halka arz furyası ile birlikte yatırımcı sayısının 8 milyona yaklaşması, teknolojik ürünlere getirilecek muafiyet nedeniyle bu durumdan etkilenecek hisse senetlerini de merak konusu haline getirdi.

finans365.com tarafından hazırlanan liste; vergisiz telefon ve bilgisayar uygulamasının olası borsaya etkilerine dikkat çekiyor. İşte yükselmesi beklenen o hisseler...

Mobiltel İletişim Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş. (MOBTL)

Mobiltel kurulduğu 2001 senesinden bu yana, mobil telefon (GSM) pazarında distribütörlük faaliyeti yürütmektedir. Türkiye mobil telefon pazarında halen distribütörlük faaliyetlerini sürdüren şirketler içerisinde, kurumsal tecrübesi en yüksek, en köklü şirketlerden biri konumundadır. Distribütörlüğünü üstlendiği ürün grupları arasında mobil telefonların yanı sıra, tablet bilgisayarlar, mobil telefon aksesuarları, hat / kontör (sanal tl) / konuşma kartı / modem gibi telekomünikasyon operatör ürünleri gibi, sektör açısından geleneksel sayılabilecek ürünler olduğu gibi, teknolojinin gelişimine paralel olarak son yıllarda hayatımıza giren akıllı saatlerden, robot süpürgelere kadar geniş yelpazeye yayılan yenilikçi ürünler de yer almaktadır. Mobiltel, Türkiye’de mobil telefon satan bütün satış kanalları ile doğrudan ticaret yapmaktadır. Mobiltel’in dağıtımını üstlendiği markalar arasında Apple, Samsung, Xiaomi, Poco, Oppo, RealMe, Vivo, Huawei, Honor, TCL, Alcatel, Infinix, Tecno, LG, General Mobile, Reeder, Casper, Sony, Hometech, Zyxel, TPLink, ZTE, JBL, Jabra, S-Link, Soultech ve Türk Telekom gibi dünyanın ve Türkiye’nin kendi alanında önde gelen markaları yer almaktadır.

mobil1.jpg

Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. (TKNSA)

Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş., Sabancı Holding bünyesinde 2000 yılında kurulmuştur ve 2012 yılından bu yana BİST’te işlem görmektedir. Teknosa, “Herkes için Teknoloji” felsefesiyle her an, her yerde müşterilerinin yanında olarak teknolojiye erişimi kolaylaştırıp keyifli bir alışveriş ve deneyim ortamı sunmaktadır.

Türkiye’de tüketicileri ilk defa teknoloji marketi konseptiyle tanıştıran Teknosa, bugün geniş mağaza ağı, teknosa.com ve mobil platformlarıyla müşterisine en yakın teknoloji perakende zinciri konumundadır.

teknosa.jpg

İndeks Bilgisayar Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (INDES)

Bugün Index Grup, 200’den fazla dünya teknoloji devinin ürünlerini 8000’den fazla iş ortağı kanalıyla Türkiye’nin her noktasındaki bireysel ve kurumsal tüketicilerle buluşturan ve Bilişim Teknolojileri sektöründe 2001 yılından bu yana açık ara liderliğini sürdüren bir şirketler grubudur.

indeks1.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar