Her 10 mühendisten 3'ü asgari ücretin altında ve kayıt dışı çalıştırılıyor!

Her 10 mühendisten 3'ü asgari ücretin altında ve kayıt dışı çalıştırılıyor!
İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) araştırmasına göre her 10 inşaat mühendisinden 3’ü “kayıt dışı” çalışıyor ve asgari ücretin altında gelir elde ediyor.

Her 10 mühendisten 3'ü asgari ücretin altında...

İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) araştırmasına göre her 10 inşaat mühendisinden 3’ü “kayıt dışı” çalışıyor ve asgari ücretin altında gelir elde ediyor. İnşaat mühendislerinin işsizlik ve yoksullukla boğuştuğuna dikkat çeken İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç “İnşaat mühendislerinin yüzde 75’i yoksulluk sınırın altında çalışıyor” dedi.

İMO, üyelerinin katılımıyla yaptığı “Türkiye’de İnşaat Mühendisleri Gerçeği: İş, İstihdam ve İşsizlik” başlıklı araştırması, inşaat mühendislerinin yaşadığı sorunları ortaya koydu.

Araştırma sonuçlarına göre, her 10 inşaat mühendisinden 3’ü işsiz. İşsizlik oranı, kadın ve genç inşaat mühendislerinde daha da yükseliyor. Her 10 kadın inşaat mühendisinden 5’i işsiz. Bu işsizlik beraberinde hak kayıplarını da getiriyor. İnşaat mühendislerinin yüzde 30’a yakını devletin belirlediği resmi asgari ücret olan 2 bin 825 liranın altında ücret alıyor. Bu da onların “kayıt dışı” çalıştırıldıkları sonucunu doğuruyor.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, inşaat mühendislerinin asgari ücretin altında çalışmasını “izahtan uzak” olarak değerlendiriyor ve şunları söylüyor:

“Geriye kalanları da bundan daha iyi değil. Yüzde 20’lik bir kısmı da 2 bin 825 lira ile 4 bin 200 lira arasında değişiyor. 4 bin 200 lira da TMMOB’un belirlediği bir mühendisin alması gereken net asgari ücret. Bunun anlamlı şu yaklaşık yüzde 50’si TMMOB’un belirlediği rakamların altında çalışıyor. 

Yaklaşık yüzde 24,7’i ise 4 bin 200 ile 7 bin 500 lira arasında çalışıyor ki bu da Türk-İş’in 4 kişilik bir aile için belirlediği yoksulluk sınırı 8 bin 912 liradır.  Buradan şu sonuca ulaşıyoruz, inşaat mühendislerinin yüzde 75’i yoksulluk sınırın altında çalışıyor. Bu da sektördeki ve mühendislik alanındaki krizi gösteriyor.”

Yüzgeç, asgari ücretin altında nasıl ücret verilebildiğini ise “Sigortasız çalıştırma ve imza karşılığı verilen ücretler, denetimsizlik” diye açıkladı.

gelir.jpg

KADINLAR UCUZ EMEK

Yüzgeç kadınlarda yüzde 50’e varan işsizliğin nedenlerinin başında cinsiyet eşitsizliği geldiğini kaydederek, “Kadın emeği daha ucuz ve kolay göz ardı edilebilir nitelikte görülüyor. İnşaat mühendisliği, alan olarak kadınların tercih etmediği bir meslek dalıydı. Yüzde 12 civarında kadın inşaat mühendisi var şu anda. Şantiyenin erkek yoğunluklu olması, dolayısıyla da illa yönetim sürecinde de erkek olması gibi bir kanaat etkin” dedi. Yüzgeç, kadınların genellikle proje, danışmanlık bürolarında istihdam edildiğini belirtti.

kadin-muhendis.jpg

YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYORLAR

İMO’nun araştırmasına göre özel sektörde ücretli çalışan her 10 mühendisten 2’si ek iş yapmak zorunda kalıyor. Mühendislerin yüzde 65,4’ü yurt dışına gitmek istiyor ve bu oran 35 yaş altı mühendislerde ise bu oran yüzde 82,3’e çıkıyor.

genc-muhendis.jpg

 

 

iscilerinin-mevcut-durumu.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar