Hemen hemen her yerde kendiliğinden yetişiyor... Kilosu 90 lirayı geçti: En şifalı bitki öksürüğü söküp atıyor

Hemen hemen her yerde kendiliğinden yetişiyor... Kilosu 90 lirayı geçti: En şifalı bitki öksürüğü söküp atıyor
Havaların soğuması ile birlikte artan soğuk algınlığı, aktarlarda hatmi çiçeğinin yok satmasına neden oldu. İşte öksürüğü anında söküp atması ile bilinen hatmi çiçeğinin faydaları ve nasıl kullanılacağı...

Anadolu'nun birçok bölgesinde yetişen hatmi çiçeği, halk arasında farklı isimlerle anılan ve birçok faydası bulunan bir bitki olarak öne çıkıyor. Kilosu aktarlarda 90 liraya kadar satılan hatmi çiçeğinin sahip olduğu etkiler, dikkat çekici. Bu bitki, genellikle tarlalarda ve yol kenarlarında rastlanabilen, bakımı kolay ve çeşitli türleri bulunan bir bitkidir. Ancak buna rağmen aktarlarda resmen yok satıyor.

Hatmi çiçeği, sulandığında iki metreye kadar uzayabilen sapları ve farklı renklerdeki çiçekleriyle görsel açıdan keyifli bir bitki olarak öne çıkıyor. Yerel ekonomiye katkı sağlayan bu bitki, park ve bahçelerde değerlendirilebilecek peyzaj bitkilerinden biri olarak öne çıkıyor. Yaz boyunca çiçek açan hatmi çiçeği, kolay ve hızlı bir şekilde yetiştiriliyor.

5dbc44b780c46.jpg

BOĞAZ AĞRISI VE ÖKSÜRÜĞÜ BİTİRİYOR

Özellikle geleneksel tıpta sıkça kullanılan hatmi bitkisinin kökleri, yaprakları ve çiçekleri çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi geldiği düşünülen hatmi çiçeğinin öksürüğü yatıştırıcı etkisi olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca, mide problemlerini hafifletmek, şişkinlik ve gaz sorunlarına çözüm olmak amacıyla da kullanılabilir.

aphroditealtheaformay.jpg

HATMİ ÇİÇEĞİ NASIL KULLANILIR?

Hatmi çiçeğinin kullanımı oldukça basittir. Kaynayan suya eklenerek yapılan hatmi çiçeği çayının faydaları arasında üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi ve sindirim sistemi problemlerine karşı destek bulunuyor. Ayrıca, ciltteki tahrişleri yatıştırmak ve iltihaplı cilt durumlarını hafifletmek için bazı cilt kremleri ve losyonlarda da kullanılıyor.

Hatmi çiçeği çayı için bir bardak kaynar süt içerisine 5-6 adet hatmi çiçeği eklenip demlenmesi beklenir. Süzdükten sonra isteğe bağlı olarak bal veya pekmez ile tatlandırılabilir. Günde 1-2 bardak veya fincan tüketilmesi yeterli olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar