Heimlich Manevrası nedir? Heimlich Manevrası nasıl uygulanır?

Heimlich Manevrası nedir? Heimlich Manevrası nasıl uygulanır?
Heimlich Manevrası, bir kişinin ani olarak boğulma veya nefes alamama durumunda uygulanan acil bir ilk yardım müdahalesidir. Peki hangi durumlarda yapılması gerekiyor? İşte detaylar...

Heimlich Manevrası, kişinin boğazına takılan bir cismin çıkarılmasına yardımcı olur ve solunum yolunun açılmasını sağlar. Heimlich Manevrası, 1974 yılında Amerikalı bir doktor olan Dr. Henry Heimlich tarafından geliştirilmiştir ve o zamandan beri dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Heimlich Manevrası, aşağıdaki adımları izleyerek uygulanır:

1. Hasta Oturtulur veya Ayakta Tutulur: Boğazına bir şey kaçan kişi oturur veya ayakta tutulur. Eğer kişi bilincini kaybetmişse, yere yatırılır.

2. Arkadan Yaklaşılır: Yardım eden kişi, boğaza takılan cismin arkasına geçer ve hasta kişinin belini sarmak suretiyle arkadan kucaklar.

3. Yardım Edici El Oluşturulur: Yardım eden kişi, hasta kişinin göbek deliğinin hemen üzerinde yumruk şeklinde bir el oluşturur.

heimlich-manevrasi.jpg

4. Basınç Uygulanır: Yumruk şeklindeki el, hasta kişinin göğsünün hemen altında, mide ile kaburga kemiği arasında bir noktaya yerleştirilir.

5. Basınç Uygulama: Yardım eden kişi, her iki elini birleştirerek yumruğun üstüne basınç uygular. Bu basınç, hasta kişinin midesindeki hava veya cismin, solunum yolundan çıkmasını sağlar.

6.Tekrar Edilir: Basınç uygulanmaya devam edilir ve boğaza takılan cisim çıkarılana kadar bu işlem tekrarlanır. Ancak, bilincini kaybetmiş bir kişiye Heimlich Manevrası uygulanmamalıdır.

541.jpg

Heimlich Manevrası, acil bir durumda hayati öneme sahip olabilir ve hızlıca uygulandığında boğulma vakalarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ancak, bu manevra bilinçli bir şekilde ve dikkatlice uygulanmalıdır. Eğer kişi bilinçli değilse veya Heimlich Manevrası uygulaması başarısız olursa, derhal profesyonel sağlık yardımı çağrılmalıdır. Ayrıca, Heimlich Manevrası'nı doğru bir şekilde öğrenmek ve periyodik olarak yenilemek önemlidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar