Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: ''Gerekirse biz de hesap veririz''

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: ''Gerekirse biz de hesap veririz''
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, tv100'de katıldığı canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulunarak, "Bizim hesap vermemiz gerekiyorsa biz de veririz." dedi.

Türkiye, Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yarasını sarmaya çalışıyor. Depremden en çok etkilenen ve bugüne kadar en çok can kaybının yaşandığı şehir olan Hatay''ın ise büyük bir bölümü hayalet şehir haline gelmiş durumda. 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, enkaz çalışmaları tüm hızıyla devam ettiğini belirtirken, bölgedeki son durumu tv100''den Pınar Işık Ardor''a aktardı.

"3 BÜYÜK DEPREMİ ÜST ÜSTE YAŞADIK"

Yayına hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dileyerek başlayan Lütfü Savaş, "İstanbul Teknik Üniversitesinden Ahmet Ercan''ın bir demecini okudum tüylerim diken diken oldu. 7.9,7.6,7.6 büyüklüğünde üç depremi üst üste yaşamışız. Yer yüzünde böyle bir deprem yok diye açıklamış. O depremi bir tek yaşayanlar bilir." dedi.

Savaş, depremde en fazla can kaybını Hatay''ın verdiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"İlk günlerde iş makineleriyle ve itfaiye araçlarıyla enkazlara müdahale etmeye gayret ettik. 3''üncü günden itibaren arama kurtarma ekipleriyle kurtarmaya çalıştık. Bu süreçte hayatını kaybeden vatandaşlarımızı defnetmeye uğraştık. Bir yandan da hayatta kalan vatandaşlarımızın kış mevsiminden en az etkilenmesi için gayret gösterdik."


"HESAP VERMEMİZ GEREKİYORSA VERİRİZ"

Depremlerde şehirde bulunan belediye binalarının da yerle bir olmasına yönelik gelen eleştirilere yanıt veren Savaş, bu tür konularda tartışmak için doğru zamanın şu an olmadığını söyledi.

"Hesap verilmesi gerekiyorsa kurum, kuruluşlar ve kişiler verir" diyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Bizim hesap vermemiz gerekiyorsa biz de veririz. Orada hiç bir problem yok." ifadelerini kullandı.

Depremin dalga dalga yayıldığını, her bir taraftan aynı anda yayıldığını dile getiren Savaş, şöyle devam etti:

"2 bina var yan yana. Bir tanesi dalgaya tutulmuş, o dalgayla yerle bir olmuş. Aynı zamanda aynı kişinin yaptığı binalara bir şey olmamış. Şu bir gerçek; İlk deprem yer yeryüzüne en yakın yerde olmuş. 7 kilometrede. Aşağıdaki bir depremin yer yüzünü etkilemesi daha etkili oluyor. Aşağı indikçe şiddeti azalıyor. Biz depremi 7.9 hissettik ama bunun yıkıcı gücü için 15 şiddetinde diyorlar."

HÜKÜMETE "ORTAK İŞ YAPALIM" ÇAĞRISI

Yeni inşaa süreçlerinin oldu bittiye getirilmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, Hatay''ın kimliği olan bir şehir olduğunu kaydetti.

Hatay''ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Lütfü Savaş, "Biz diyoruz ki, Hatay''ın kimliğine uygun yapılar yapalım. Aynı zamanda depreme uygun yapılar yapalım" dedi.

Savaş, Bakanlık, STK''lar ve bağlı kuruluşlarla ortak çalışma sonucu biz doğruyu bulacaklarını ifade ederek, 1 ay içerisinde yumuşak zemin ve fay hattı üzerinden uzaklaşabileceklerini söyledi.

"GERİ DÖNMELERİ İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ"

Depremin ardından şehirdeki birçok vatandaşın farklı illere gittiğini belirten Savaş,  bölgede yaşayan 380 bin kişinin telefon sinyallerinin şehir dışından alındığını belirterek sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

"Öncelikle burada sağlıklı yapılaşmayı sağlamamız lazım. Buradaki ticareti, tarımı, turizmi geliştirecek hamleler yapmamız lazım. O yüzden ortak akıl diyorum. Burası Gazi Mustafa Kemal Atatürk''ün deyimiyle 40 asırlık Türk yurdu, burayı kimseyi terk etmem. Ben 14 gündür buradayım. Burada Hatay halkını geri getirmek için her şeyi yapacağız. Devletimiz ve milletimizle birlikte Hatay''ı tekrar yaşanabilir, güvenli bir sağlıklı kent haline getireceğiz, bundan kimse şüphe etmesin."












 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar