Hasadı başladı: Kilosu 50 liraya kadar düştü

Hasadı başladı: Kilosu 50 liraya kadar düştü
Mersin'in çilek üretiminde önemli bir merkezi olan Silifke'de, açık alanda hasadın başlamasıyla birlikte çilek fiyatlarında düşüş yaşandı. Önceden 120 TL'ye kadar satılan çileklerin fiyatı şu anda 50 TL'ye kadar geriledi.

Mersin, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir konuma sahip. Özellikle kış mevsiminde örtü altında hasat edilen birçok üründen sonra şimdi açık alanda hasat dönemi başladı. Silifke ilçesi, yılda yaklaşık 80 bin ton çilek üretimiyle bu alanda öne çıkıyor ve açık alanda hasada geçildi. Ancak açıkta hasatın başlamasıyla birlikte fiyatlar da düştü.

aw183219-03.jpg

Bir ay öncesine kadar market ve pazarlarda 120 TL'ye kadar satılan çileklerin fiyatı 50 TL'ye kadar geriledi. Çilek hasadı, yüzlerce kadın için bir geçim kaynağı olmanın yanı sıra üreticilere de iyi bir gelir sağlıyor. Üretilen çilekler, Türkiye'nin dört bir yanına dağıtılırken, bazı ülkelere ihraç ediliyor.

Silifke'de çilek hasadının başladığını belirten işçi çavuşlarından Mevlüt Coşkun, "Eylül ayında ekim yapmıştık, şimdi hasat zamanı geldi. Silifke, çileğiyle meşhur bir ilçe, herkes bilir. Hasadımız Haziran'ın 15'ine kadar sürecek. Dönüm başına 4-5 ton çilek hasat ediyoruz" dedi.

aw183219-08.jpg

Coşkun, kışın topraksız tarım ve seralarda çilek üretimi yapıldığını, ilkbahar ve yaz aylarında ise açık alanda üretimin sürdüğünü ekledi.

Açık alanda çilek hasadına başlayan bir üretici olan Rukiye Kuz da, "Bahçemizi Ağustos ayında hazırladık, Eylül ayında diktik. O zamandan beri uğraşıyoruz. Şu anda çileklerimizi 50-60 TL arasında satıyoruz. Ürettiğimiz çilekler hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor" şeklinde konuştu.

aw183219-06.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar