Hartum'un sokakları ‘ceset yiyen köpekler’ korkusu sardı!

Hartum'un sokakları ‘ceset yiyen köpekler’ korkusu sardı!
Başkent Hartum'da yaşayan Sudanlıların kalplerinde garip bir korku var.

Artık onlar için evlerinden dışarı çıkmak yalnızca başıboş top mermileri, çete saldırıları veya Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) nedeniyle değil, aynı zamanda savaşın çürüyen cesetlerini kemirip yiyen kuduz köpeklerin ortaya çıkması nedeniyle de tehlikelerle dolu hale geldi.

66 gün süren çatışmaların ardından kuduz köpeklerin sayıları Bahri'deki birkaç mahallede ve Omdurman'daki bazı mahallelerde günden güne artıyor. Grup halinde adeta bir çete gibi hareket eden köpekler, Hartum sakinlerini rahatsız ediyor.

Kuduz hastalığının genel olarak memeliler ve özel olarak etoburlar arasında hızla yayılmasından duyulan korku, insanların yaşamları için yeni bir tehlike haline geldi.

Son dönemde yaşanan vakalar dolayısıyla şiddetli ve eksantrik görünen köpek saldırılarından kaçınmak için vatandaşlara çeşitli uyarı mesajları gönderildi.

Görgü tanıklarının aktardığına göre Bahri şehrinin çeşitli yerlerinde vatandaşlara karşı garip ve saldırgan davranışlar sergileyen köpekler, her gördükleri insana ani ve şiddetli bir şekilde saldırmaya çalışarak insan yaşamı için yeni bir tehlike oluşturuyor.

Bahri kentinde yaşayan Sudanlı vatandaşlar, sosyal medya üzerinden Şambat ve Hilla Hamad mahallelerinde kuduz köpeklerin ürkütücü bir şekilde yayıldığı uyarısında bulunan paylaşımlarda bulundular.

Söz konusu durumun gerçekleşme sebebi, köpeklerin geçtiğimiz günlerde sokaklarda bulunan cesetleri yemeleri olarak anlatılıyor. Bundan ders alan halk şimdi cesetleri gömüyor.

SALDIRILARIN VAHŞETİ ÜRKÜTÜYOR

Bahri şehrinin Şambat bölgesinden görgü tanıkları, mahalledeki köpeklerin vahşice ve çılgına dönerek genç ve yaşlılara saldırdığını söylüyor.

Savaş nedeniyle tedavi edici aşıların bulunmadığı bir dönemde yetkililer, kuduz köpek tehlikesi ve evlerde bile olsa her tür köpekten tamamen uzak durulması gerektiği konusunda herkesi uyarıyor.

Hilla Hamad ve el-Vaburat mahallelerinden aktivistler de köpeklerin yayılma ve üreme olgusunun şiddetlenmesi konusunda uyarıda bulundu. Mahallelerin sokaklarında gece gündüz dolaşan köpekler çoğu zaman kendi aralarında ürkütücü bir şekilde kavga ediyor. Aktivist Hişam Abdurrazık, bu köpeklerin gece boyunca bilinen köpek havlamalarından çok kurt ulumalarına benzeyen rahatsız edici sesler çıkardıklarından bahsetti.

Köpeklerin cesetlerin bulunduğu yerler üzerinde sürekli hareket etmeleri ve dolaşmaları, birbirleriyle kavga etmeleri hastalığın yayılmasına neden olabilecek unsurlar olarak ifade ediliyor.

Sonuç olarak, aşı karşıtlığının olmadığı ve insanlardan bulaşan herhangi bir vakayla başa çıkmak için tıbbi hizmetlerin mevcut olmadığı bir zamanda, insanların yaşamlarına yönelik tehlike iki katına çıkıyor. Abdurrazık, atık ve çöplerin yoğun şekilde yayılmasının, savaşın patlak verdiği nisan ayı ortasından bu yana çöp toplama hizmetinin durdurulmasından kaynaklandığını açıkladı. Cesetlerin bir kısmı halen sokaklarda ve molozların altında çürürken çöp yığınları da köpekler ve kediler için verimli bir üreme alanı oluşturuyor.

TEHLİKE VE UYARILAR

Sudanlı veteriner Yusuf Muhammed Abdurrazık, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Köpeklerde kuduz, davranışta belirgin belirtilerini gösteren, 'sürekli salya akması ve hayvanın agresif bir şekilde yoğun endişeli hareket etmesi ile dengesiz psikolojik durumu' olan bir durumdur.

Tüketici Koruma Derneği Hayvancılık Komitesi Başkanı Talal Mirgani Abdunnur, kuduz ve hatta kuduz olduğundan şüphelenilen hayvanlar, özellikle köpekler tarafından ısırılma veya tırmalanma tehlikesine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Ayrıca bu hayvanlardan herhangi bir şekilde kurtulmanın gerekliliğine işaret etti. Abdunnur, "Hartum'un çeşitli bölgelerinde birçoğu sokaklarda çürüyen cesetleri yemeye başlayan köpekler, bakteri dolu çiğ ceset etini yedikten sonra kuduza yakalanıyorlar" dedi.

Kuduzun doğrudan sinir sistemine giren, kas dokusunda çoğalan tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olduğunu anlatan Abdunnur, virüsün daha sonra beyne saldırmaya başladığını, beyinde şiddetli iltihaba neden olduğunu ve kısa sürede enfekte kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini belirtti.(Independent)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar