Halkın gündemi seçim değil geçim! Neler konuşuyoruz

Halkın gündemi seçim değil geçim! Neler konuşuyoruz
Türkiye’de yerel seçimlere sayılı günler kalsa da yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir numaralı gündem maddesi geçim derdi!

Ipsos Türkiye, 6 Şubat depremlerinin birinci yılında deprem bölgeleri ile ülkenin geri kalanı arasında hissedilen duyguları inceledi.

Ekonomim'in haberine göre araştırmada, ekonomik kriz nedeniyle uzun süredir olumsuz duyguların hakim olduğu belirtilirken, deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşların bu olumsuz hislerin daha belirgin olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada "Bir yıl sonra nasıl hissediyoruz?", "Son bir haftadır neler konuşuyoruz?", "Deprem konusunda endişe düzeyi nerede?", "İstanbul & Marmara depremi konusunda endişe düzeyi nasıl?" ve "Normalleşme sürecinde neler oluyor?" sorularına yanıt arandı.

"Son bir haftadır neler konuşuyoruz" sorusuna Türkiye genelinde katılımcıların yüzde 70'i "Geçim zorluğu, Hayat pahalılığı" yanıtını verirken, deprem bölgelerinde bu oran yüzde 71 olarak belirlendi. Ayrıca, deprem dışı iller seçimleri ve sosyal medya gündemi açısından depremden önce gelirken, deprem bölgelerinde yeni bir deprem ve ihtiyaçlar daha fazla konuşulan konular arasında yer aldı.

anket.jpg

Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, depremin hemen ardından toplumun gösterdiği kenetlenmenin zaman içinde azaldığını ve depremin ülkenin önemli sorunları listesindeki yerini kaybettiğini belirtti. Gedik, deprem bölgesi dışındaki vatandaşların bölgenin ihtiyaçlarına dair konuşma oranının yüzde 19'da kaldığını ifade ederken, bölgede yaşayanların gündemini deprem endişesinin daha çok meşgul ettiğine vurgu yaptı.

Araştırmaya göre, deprem bölgesinde yaşayan bireylerin hissettiği duygular, toplumun geneline göre daha olumsuz. Bu kişiler, toplumun genelinden daha fazla yorgun, endişeli, üzgün ve kafası karışmış hissediyorlar.

Deprem konusundaki endişe düzeyi hala yüksek olsa da, geçen zamanla birlikte deprem dışı illerde yaşayan kişilerin endişe oranı azalmışken, deprem bölgelerinde bu endişe daha yoğun şekilde devam ediyor. Özellikle Marmara depremi konusundaki endişeler devam ediyor ancak yoğunluğu azalmış durumda.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar