Güneş ışığından hem korunmalı hem de faydalanmalıyız

Güneş ışığından hem korunmalı hem de faydalanmalıyız
Bağışıklık ve sağlıklı yaşam anlamında güneşin öneminin daha da arttığının, ancak vücuda yararı kadar zararı da olabilen güneşten korunma yöntemlerine dikkat etmek gerekir.

GÖRKMEN ÖRKMEZ/ GÜNBOYU

Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nilsu Salih, “Güneş ışığından hem korunmalı hem de faydalanmalıyız” ifadelerini kullanarak güneş ışınlarına dikkat çekti.

Dermatoloji Uzmanı, Uzm. Dr. Nilsu Salih, “Tüm canlılar için hayat kaynağı olan güneş; bağışıklığın güçlenmesi, kemik sağlığı, vücudun enerji depolaması, vücudun ihtiyacı olan vitaminlere destek sağlaması anlamında büyük faydalarının olmasının yanı sıra dikkatli ve kontrollü bir şekilde faydalanılmadığında sıcak çarpması, cilt yanıkları, kanserojen ışınlara maruz kalmak gibi olumsuz etkilerde neden olabilir. Özellikle D vitaminin sentezlenmesinde, çocukların kemik gelişiminde ve cilt sağlığının iyileşmesinde olumlu etkilere sahiptir. Ancak ozon tabakasının incelmesi nedeniyle güneş ışınlarının tehlikeli olmaya başladığının unutulmaması gerekir. Bu durumun güneşten uzak kalmak anlamına gelmez, gerekli önlemler alınarak güneşten faydalanmaya devam etmek gerekir" ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ IŞINLARININ ZARARLARI DERİ TİPİNE GÖRE DEĞİŞİR Mİ?

Derileri çok açık renkli olanlar güneş ışınlarına karşı oldukça hassastır ve güneşten ciddi anlamda olumsuz olarak etkilenmeleri söz konusudur. Güneş altında belirli süreden fazla kaldıklarında ciddi güneş yanıkları görülür. Bu iki cilt tipine sahip kişilerin bronzlaşma ihtimalleri pek yoktur. Her insan gibi güneşin altında fazla kalmaları deri ve vücut sağlığı anlamında risk taşımaktadır. Bronzlaşabilirler. Cilt tipi beş ve altı olarak belirlenen grup ise zaten Latin ırktan gelirler ve güneşin etkilerinin uzun sürdüğü bölgelerde yaşarlar. Bu nedenle derileri güneşten daha az etkilenir ve güneş altında bulunma süreleri de değişebilir."

GÜNEŞTEN NASIL FAYDALANILMALI?

Günde 10 dakika boyunca el, yüz, kol, bacak gibi bölgelerin güneşe açık olması yeterlidir. Güneş ışığının cilt sağlığına faydalarının yanı sıra; D vitamini sentezlenmesi sağlamak, kemik sağlığını geliştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, beyin sağlığını korumak, vücuttaki fazla yağın atılmasını sağlamak ve dişleri güçlendirmek gibi önemli faydaları vardır.

Güneş, vücutta D vitamini ihtiyacının yüzde 90’ını karşılamaktadır ve D vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir. Güneş ışınlarından en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, öncelikle cilt tipinize ve güneşlenme sürenize uygun yüksek faktörlü bir güneş koruyucu krem kullanmalı, beslenmenize dikkat etmeli ve uygun giysiler giymelisiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar