Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

26-12-23-01gun-page-0001-001.jpg

BÜTÜN ÇARKLAR YOKSULDAN ALIP ZENGİNE VERMEK İÇİN DÖNÜYOR

DİSK eyleminde konuşan Çerkezoğlu, “Gelirde adalet diyoruz. İşçinin de patronun da aynı vergiyi ödediği bir ülke yok dünyada. En zenginin de en yoksulun da aynı vergiyi ödediği bir ülke yok” dedi

DISK üyeleri, "gelirde ve vergide adalet" ile "insanca yaşanacak ücret talepleriyle Beşiktaş Barboros Meydanı'nda bir araya geldi. Meydanda toplanan DISK üyeleri, taleplerine ilişkin sloganlar attı ve halay çekti. Burada konuşan DISK Genel Baş- kanı Arzu Çerkezoğlu, "Bir yandan yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz her gün gerilerken diğer yandan dünyanın en adaletsiz vergi sisteminin olduğu ülkemizde evet vergi yükü altında eziliyoruz. İşçinin de patronun da aynı vergiyi ödediği bir ülke yok dünyada. En zenginin de en yoksulun da aynı vergiyi ödediği bir ülke yok" dedi.

Çerkezoğlu şunları söyledi: "Gelirde adalet diyoruz. İşte şimdi asgari ücretin belirlendiği günlerdeyiz. Asgari ücret tespit komisyonu iki toplantısını yaptı. Asgari ücret derken biz bu ülkede sembolik bir ücreti, Istisnai bir ücreti konuşmuyoruz. Yıllardır söylüyoruz DISK olarak bu politikalar Türkiye'yi bir asgari ücretliler toplumu haline getirdi diyoruz.

Evet bugün asgari ücret Türkiye'de bir ortalama ücret. Çalışanların yarısından fazlası özel sektörde çalışanların yüzde 70'i asgari ücretle çalışıyor, asgari ücretle hayatını sürdürmeye çalışıyor. Biz asgari ücreti konuşurken aynı zamanda asgari ücrete bile ulaşamayan milyonlar var bu ülkede. Yaklaşık yedi buçuk mil- yon işçi asgari ücrete bile ulaşamıyor. Bir ortalama ücret haline gelmiş olan asgari ücret bugün Türkiye'de yoksulluk sınırını, açlık sınırının bile çok altında. Dünyanın en yüksek enflasyonunun yaşandığı Türkiye'de dünyanın en düşük asgari ücretlerinden bir tanesi var. O nedenle gelirde adalet derken insanca yaşayacak bir ücret ve Türkiye'yi asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarmak için mücadele veriyoruz bunun yolu da sendikadır toplu sözleşme ve görev hakkıdır."

Bir masanın etrafında toplanan 15 kişinin, milyonlar hakkında karar verdiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Hatta 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden sonra asgari ücretin belirlenmesi tek kişinin iki dudağı arasına teslim edildi. Bu hak mıdır? Masada bütün sendikaların bulunduğu ve gerçek bir toplu pazarlıkla asgari ücretin belirlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete insanca yaşanabilecek oranda zam yapılmasını ve gelir ve ver- gide adalet isteriklerini vurgulayan Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bizi asgari ücrete mahkûm eden, milyonlarca iş- çiyi asgari ücrete mahkum eden bu düzeni değiştireceğiz. Şirketlerin, bankaların karları azamiyken, zenginlerin kasalari dolarken bizi açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkûm eden bu düzeni değiştireceğiz. Emekli olmayı bir hak ol- maktan çıkartıp, emeklilik hakkımızı bile gasp eden bu düzeni değiştireceğiz. Bu ülkenin emeklilerini, yıllarca bu ülkeye emek üretmiş, değer üretmiş, başımızın üstünde taşımamız gereken emeklileri, açlık sınınnın yarısı bir ücrete 7 bin 500 liraya mahkûm eden bu düzeni değişti- receğiz."

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar