Grip ile soğuk algınlığı arasındaki farklar neler?

Grip ile soğuk algınlığı arasındaki farklar neler?
Soğuk havaların etkisini hissettirmesi ile birlikte hastalıklarda da artış görüldü. Son aylarda çok sayıda grip ve soğuk algınlığı vakası yaşanıyor. Peki ikisi arasındaki farklar neler?

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artışın olduğunu ve mevcut durumun salgın seviyesinde olduğunu ifade etti.

Özellikle maske kullanımının azalmasının, bu hastalıklarda belirgin bir yükselişe neden olduğunu vurguladı.

YÜKSEK ATEŞ VE ÖKSÜRÜK ŞİKAYETLERİ ARTIŞTA

“Kovid-19 salgını döneminde maske kullanımıyla, bu tür hastalıklarda salgınlar pek yaşanmamıştı. Ancak maske kullanımında azalma gördükçe influenza ve soğuk algınlığı vakalarında ciddi bir artış yaşanmaya başladı” diyen Aksay, son zamanlarda hastanelere başvuran hastaların çoğunun burun akıntısı, yüksek ateş ve öksürük gibi şikayetlerle geldiğini belirtti.

Grip ile soğuk algınlığı arasındaki farklara da değinen Prof. Dr. Aksay, “Soğuk algınlığında genellikle daha hafif belirtiler görülürken, grip ise influenza virüsü tarafından oluşturulduğu için daha ciddi seyreder. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf, kronik bronşit, diyabet hastaları ve yaşlı bireylerde daha şiddetli geçebilir. Hatta zatürre veya akut bronşite yol açabilir. Grip belirtileri arasında yaklaşık 39 derece ateş, yaygın kas ve eklem ağrıları, şiddetli baş ağrıları yer alabilir. Akut bronşit veya pnömoni durumunda ise haftalar süren öksürükler görülebilir. Ardından göğüs ağrıları, yaygın kas ve eklem rahatsızlıkları da yaşanabilir” şeklinde konuştu.

Salgınla mücadelede maske kullanımının önemine vurgu yapan Aksay, “Hastalık belirtileri gösteren kişilerin kalabalık ortamlara girmemeleri önemlidir. Ayrıca çocukların okula gitmemesi, maske kullanmaları ve özellikle grip riski yüksek olan kişilerle temas etmemeleri gerekmektedir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar