Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Gözünü para bürümüş dev şirketler

Dijital oyun piyasasındaki pazar her anlamda genişlemeyi ve büyümeyi sürdürüyor. Piyasanın ağır toplarından FİFA''nın gözünü para bürüyen politikasına değinmeden önce oyun piyasanın içinde bulunduğu son duruma bakalım.

Yılın oyunu ödülünü Elden Ring almıştı. 2023 yılında da piyasaya çıkması beklenen oyunlar oldukça iştah kabartacak seviyede. Büyük beklenti ile beklenen oyunlardan birkaç örnek verecek olursam, Company Heroes3, Diablo IV, The Legend of Zelda Tears of the Kıgdom, Assasın''s Creed Mırage, Cyberpunk Phantom Lıberty, Dead Island2, The Lord of the Fallen, Star Wars Jedi Survıvor, Spiderman2, Hogwarts Legacy, The Last Of us Factions, Payday3, Resident Evil4, The Day Before, The Wolf Among Us, Darkest Dungeon2, Stalker2, Suıcıde Squad ve Ark2. Tabii ki bu yapımlardan bazıları her zaman olduğu gibi sözlerini tutamayacak ve çıkış tarihlerini erteleyecek. Her sene en az 4-5 tane oyun tamamlanamadığı için erteleme haberi yayınlıyor. Bence bu oyunu bekleyen kişiler için tat kaçırıcı bir durum olsa da en mantıklı olanı. Büyük beklentiler ile piyasaya çıkıp sonrasında oyundaki hatalar nedeniyle rezil olan birçok oyun gördü bu gözler. Bu durumun en yakın ve en büyük çaplı örneği Cyberpunk olmuştu. Aylarca yapılan onca reklam ve haliyle oluşan beklenti oyunun korkunç bir halde piyasaya çıkmasıyla yerle bir olmuştu. Daha önce iki kez çıkış tarihini erteleyen Cyberpunk bekleyenlerini bir kez daha bekletmek ve tepki yememek için oyunu piyasaya sürmüştü. Ama Cyberpunk ciddi anlamda korkunç haldeydi. Oynanmayacak düzeyde çıkan Cyberpunk dilediği onca özür, para iadesi ve düzeltmeye rağmen üstüne yapışan olumsuz etiketten kurtulamadı. Bu sebepten artık oyun kalitesini etkileyecek düzeyde hata barındıran oyunların piyasaya sürülmemesi gerekiyor. Yapılan onca emek, pazarlama ve çalışmalar bir anca çöp olabiliyor. Bu sene benim en çok beklediğim oyunlar ise Resident Evil4, Darkest Dungeon2 ve The Legend of Zelda: Tears of the Kıgdom. Bu üç farklı kategorideki oyun da daha önce bizlere sunduğu eserin altında kalmayacaktır diye düşünüyorum.

Gelelim piyasanın gediklisi, milyonlarca oyuncuya erişebilen gücü ve şöhretiyle FİFA''ya. Futbol dünyanın en sevilen, izlenen ve para yatırılan spor dallarının başında geliyor. Böyle bir potansiyeli oyuna dönüştürmek için de yapımcılar çok beklemedi. 1990''lar ile başlayan futbol oyunu serüveni şuan FİFA23 ile devam ediyor. Ama bu süreçte dönem dönem rakibi olan Konomi yapımı PES rekabetten çekildi. Son yıllarda rakipsiz bir şekilde yoluna devam eden FİFA kullanıcılarını tatmin etme konusunda oldukça başarısız. EA''in oyuncu kitlesi gözündeki imajı hep paragöz, fırsatçı olarak kaldı. Çıkardığı oyunlarda oyun içi oldukça fazla gerçek para ile satın alınacak ögeler koyması. Birçok firmanın bedava ya da uygun fiyata sunduğu DLC''leri oldukça pahalı fiyatlara koymasıyla ünlü EA. Bu mantalitesini en popüler oyunlarından biri olan FİFA''da da sürdürüyor. FİFA23 çıktığı günden bu yana eleştiriler eksik olmadı. Oyunda oynanış hataları ve meta tercihleri oldukça eleştirilirken, sıkça yapılan oyun içi hatalar oyuncu kitlesinin canını sıkmayı sürdürüyor. Ve en önemlisi EA''in gözü hiç olmadığı kadar oyuncuların cüzdanının üzerinde. Oyuncuları sürekli olarak Fifapoint (oyun içi gerçek para ile alınan para birimi, paket açmak için kullanılıyor) almaya zorlayan politikasını bu sene arşa çıkardı. Üstelik bu sefer insanlara sunduğu paket içerikleri ''satılamaz'' durumda. Yani açtığınız paketten çıkan ögeleri satarak oyun içi para elde edemiyorsunuz. İnsanları önce token sistemine alıştırdılar. Verdiğiniz emek karşılığı aldığınız tokenlerle size belli başlı ödüller sundu FİFA. Ancak bir süre sonra ulaşmanız gereken tokenleri tamamlamanız için size para ile satılan paketleri sundu. Çoğu insan da ''Madem bu kadar token kastım emeklerim boşa gitmesin'' diyerek cüzdanlarına başvurdu. Maalesef finansal olarak oldukça başarılı olan bu strateji diğer şirketlerinde iştahını kabartacak cinsten. Umarım bu şirketler biz müşterilerini yolunacak tavuk olarak görmekten vazgeçerek, vermesi gereken özen ve değeri sunmaya yönelirler. Ama gözünü maksimum kazanç bürümüş bu dev şirketlerin huylarından vazgeçeceğini pek sanmıyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları