Google'dan Türk mimarlık tarihine damga vuran Sedad Hakkı Eldem için özel doodle

Google'dan Türk mimarlık tarihine damga vuran Sedad Hakkı Eldem için özel doodle
Google, Türk mimarlık tarihine damga vuran isimlerden biri olan Sedad Hakkı Eldem'i anmak amacıyla özel bir doodle tasarladı.

Google'ın ana sayfasında yer alan doodle, Eldem'in doğum günü olan 20 Aralık tarihinde Türkiye'deki kullanıcılara özel olarak sunuldu.

sss.jpg

Google'ın doodle'ında Sedad Hakkı Eldem'in mimarlık eserlerine ve kişisel özelliklerine vurgu yapıldı.

Eldem'in çeşitli projelerinden örneklerin yer aldığı doodle, onun mirasını ve Türk mimarlık tarihindeki önemini belirtmek amacıyla tasarlandı.

ss.jpg

Google'ın Eldem için hazırladığı doodle, sanatçının doğum gününde anılmış olmasıyla birlikte geniş kullanıcı kitlesine ulaşarak Sedad Hakkı Eldem'in mirasını daha geniş kitlelere tanıtıyor.

Bu tür doodle'lar, önemli figürlerin anılmasında ve kültürel mirasın korunmasında etkili bir şekilde kullanılan araçlardan biri olarak bilinmekte.

s1.jpg
SEDAD HAKKI ELDEM'E DAİR

Türk mimarlık tarihinde iz bırakan isimlerden biri olan Sedad Hakkı Eldem, 20 Aralık 1908 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Osmanlı'nın üst sınıfına mensup bir ailenin çocuğu olarak doğan Eldem'in babası İsmail Hakkı Bey, bir diplomat olarak görev yapıyordu. Bu nedenle, Sedad Hakkı Eldem'in çocukluğu Cenevre, Münih ve Zürih gibi Avrupa şehirlerinde geçti. Fransızca ilkokul ve Almanca lise eğitimi alan Eldem, bu dillere hakimiyetini genç yaşlarda kazandı.

s2.jpeg​​​​​​​

1928 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünden mezun olan Eldem, mimarlık kariyerine başlamadan önce bir süre yurt dışında çeşitli deneyimler edindi. 1932 yılında İstanbul'da kendi mimarlık bürosunu açtı ve aynı zamanda Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğretim üyeliği görevine başladı. Uzun yıllar süren öğretim üyeliği görevini 1978 yılına kadar sürdürdü.

s3.jpg​​​​​​​

Sedad Hakkı Eldem, özellikle Osmanlı dönemi evleri ve 18-19. yüzyıl sarayları gibi tarihi yapılar üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı. Geleneksel Osmanlı mimarisinin öne çıkan motiflerini modern tasarımlarında kullanarak, mimari dünyada önemli bir yere sahip oldu. Aynı zamanda, tarihi eserlerin korunmasıyla ilgili olarak Eski Eserleri Muhafaza Encümeni ve Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu gibi önemli kurumlarda görev aldı.

s4.jpg​​​​​​​

Sedad Hakkı Eldem, II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan Uluslararası Mimarlar Birliği'nde (UIA) Türkiye'yi temsil etti ve bu alandaki çalışmalarıyla dikkat çekti. 1986 yılında Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görülen Eldem, Türk mimarlık geleneğinin modernleşmesine katkı sağlamıştır.

s6.jpg​​​​​​​

1988 yılında İstanbul'da vefat eden Sedad Hakkı Eldem'in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Türk mimarlık tarihinde bıraktığı miras, bugün hala önemini koruyan eserleriyle yaşamaya devam etmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar