Google Chrome'dan üst düzey güvenlik hamlesi: Artık bu uzantılar olmayacak

Google Chrome'dan üst düzey güvenlik hamlesi: Artık bu uzantılar olmayacak
Dünyaca ünlü arama motoru Chrome, birçok uzantıyı kaldırıyor. İşte ayrıntılar...

Google, Chrome tarayıcısını güncellemeye devam ediyor. Şirket, güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla geliştirilen Manifest V3 API'sini kullanıma sokma kararı aldı. Chrome'un bu hamlesi yüzlerce uzantının etkileneceği anlamına geliyor. Google'ın Manifest V2 ile geliştirilen uzantıları devre dışı bırakacak olan bu API, kullanıcı güvenliğini daha da iyileştirmeyi hedefliyor.

cc.webp

GOOGLE CHROME'DA MANİFEST V2 NEDİR?

Google, Chrome tarayıcısındaki eski Manifest V2 uzantılarını kaldırmaya yönelik bir adım atıyor. Şirket, 2024'ün ortalarına kadar Manifest V3 desteğine geçiş yapmayı planlıyor. Bu da ünlü platformun eski uzantıları devre dışı bırakacağı anlamına geliyor.

c3.jpg

KULLANICILAR NE YAPABİLİR?

Uzantıların gizlilik ve güvenlik sorunlarını engellemek amacıyla geliştirilen Manifest, kullanıcıların tarama verilerine erişimi kısıtlıyor. Ancak bu API’ın ilk sürümü, reklam engelleyiciler gibi popüler uzantıların işlevselliklerini de sınırlayacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Bu bağlamda, Google, Manifest V2 ve V3'ü geliştirerek uzantılara yaklaşımını değiştirdi. Şirket, geçtiğimiz yıldan bu yana Chrome uzantılarının kullanıcıları minimum düzeyde etkilemesini amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, uzantıların Chrome'daki belirli işlevlere, örneğin komut dosyası yürütme ve statik kural engelleme gibi, erişimini kısıtlamaktadır.

c2.webp

Bu durumda, özellikle reklam engelleyiciler önemli bir etkilenme yaşanıyor. Hemen hemen her sayfada faaliyet gösteren reklam engelleyici uzantılar, kullanıcıların tarama verilerine doğrudan erişim sağlıyor. Bununla birlikte Google, bu uzantıların yetkilendirilmesini, geliştiriciler tarafından sunulan kanıtları inceleyerek gerçekleştireceğini açıkladı.

Chrome'un 12​​​​​​​7 sürümü ile birlikte, 2024'ten itibaren Dev, Canary ve Beta kanallarındaki Manifest V2 uzantıları otomatik olarak devre dışı bırakılacak. Ayrıca, Chrome Web Mağazası üzerinden V2 uzantılarını yüklemek de mümkün olmayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar