Ginseng nedir? Faydaları nelerdir?

Ginseng nedir? Faydaları nelerdir?
Ginseng bitkisinin kök, gövde ve yaprak kısımlarında 36 farklı ginsenozid maddesi ile birlikte esansiyel yağ, amino asit, peptid, fitosterol, mineral ve vitamin gibi çok sayıda farklı bileşen bulunur. Özellikle kök kısmı A, B1, B2, B3, ​B12, C ve E vitaminleri Ayrıyeten güçlü bir kalsiyum, demir ve fosfor kaynağıdır.

Başta Çin ve Kore olmak üzere birçok Uzak doğu ülkesinde yabani olarak kendiliğinden yetişen Ginseng, türden türe değişmekle birlikte genellikle 30-50 cm uzunluğunda, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde dik ve dalsız yapıda, kökler ise gövdeye oranla daha kalın ve oldukça dallanmış haldedir. Bitkinin kökten uca her bölümü farmakolojik açıdan aktif içerikler barındırır ancak en değerli kısım genellikle kök bölgesindedir.

Ginseng bitkisi genellikle 3-6 yaşına ulaştıktan sonra toplanır. Kuru havada muhafaza edilerek saklanan türü, beyaz ginseng olarak adlandırılırken fırında pişirme yöntemi ile elde edilen türü kırmızı ginseng olarak bilinir. Ginseng nedir sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

FAYDALARI NELERDİR?

Ginseng nedir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da vücut dayanıklılığını ve direncini artıran adaptojen özellikli bir madde şeklindedir. Vücudun fiziksel ve ruhsal dayanıklılığını nonspesifik olarak artıran maddeler adaptojenik olarak tanımlanır ve ginseng, bu özelliğe sahip maddeler içerisinde en sık tercih edilenlerden biridir. Ginseng’in faydaları nelerdir? sorusu genel anlamda şu şekilde yanıtlanabilir:

Ginseng bitkisi içeriğinde bulunan çok sayıda amino asit, peptid, vitamin ve mineral sayesinde vücudun fizyolojik işleyişine katkıda bulunur. Sağlıklı kişilerde fiziksel performans düzeyini yükseltir.

Sinir hücresi hasarını önleyen ve hasara uğramış sinir hücrelerinin onarılmasını veya uzaklaştırılmasını sağlayarak nörolojik işleyişi destekleyen ginseng, bu özelliği sayesinde fiziksel performansın yanı sıra zihinsel performansı da artıran son derece önemli bir bileşendir.

İçeriğinde bulunan C vitamini (askorbik asit), B12 vitamini ve fosfor sayesinde antioksidan özelliğe sahip olan ginseng bitkisi, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle hem hücresel düzeyde stresi kontrol altına alır hem de kansere karşı koruyucu özellik gösterir.

Özellikle stresli durumlarda adrenal bezden salgılanan stres hormonunu kontrol eder; tiroit hormonunun fonksiyonlarını düzeltir. Bu sayede kişinin çeşitli stres türlerine maruz kaldığı durumlarda strese bağlı ortaya çıkan olumsuz etkileri hafifletir.

Vazopressin hormonu ile birlikte çalışarak metabolizma hızını artırır ve aynı zamanda kandaki glikoz seviyesini düzenleyerek şeker hastalığına karşı koruma sağlar. Ginseng’in bir türü olan Panax Ginseng, tıpta yaygın olarak hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği), hiperlipidemi (kanda lipid yüksekliği) ve karaciğer yağlanması gibi sorunların iyileştirilmesi amacıyla destek tedavi olarak kullanılır.

Ginseng içeriğinde yer alan pek çok faydalı bileşen, vücudun sağlıklı işleyişini destekleyici etkilere sahiptir. Yapılan çalışmalar sonucunda düzenli ginseng takviyesi alan kişilerde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla daha az karşılaşıldığı; antikor, lökosit, yardımcı T hücreleri gibi bağışıklık sistemi elemanlarının sayısının arttığı; kemotaksi, fagositoz ve lenfosit aktivitesi gibi immün sistem fonksiyonlarının güçlendiği söylenebilir. Vücudun savunma gücünü ve bağışıklık sisteminin direncini destekleyen ginseng takviyesi, ağır kronik bronşit gibi önemli solunum yolu hastalıklarının tedavisinde antibiyotikle birlikte alındığında çok daha hızlı iyileşme sağlar. Peki cinsel yaşam üzerinde Ginseng''in Faydaları Nelerdir?

YAN ETKİLERI NELERDİR?

Ginseng takviyesi sağlıklı bireylerde, amaca yönelik belirtilen dozlarda kullanıldığında uzun süreli kullanımda dahi ciddi bir yan etki göstermez. Ancak uzun süre boyunca yüksek doz ginseng kullanımı, kişide bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek doz ginseng kullanımı ile ilişkili olarak ortaya çıkabilecek başlıca yan etkiler şunlardır:

Ginseng içeriğinde bulunan maddeler kan dolaşımını hızlandırır. Dolayısıyla aşırı ginseng kullanımı sonucunda kanın, damar duvarına uyguladığı basınç artar ve hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği) hastalığı meydana gelebilir.

Düzenli kullanım ile kişinin ruh hali üzerinde oldukça olumlu etkiler gösterse de uzun süreli yüksek doz ginseng takviyesi kişide sinirli, gergin bir ruh haline yol açabilir.

Diğer tüm bitkisel takviyeler gibi ginseng de gereğinden fazla tüketildiğinde sindirim sistemi ile ilişkili problemlere neden olur ve sıklıkla ishal gibi şikayetler görülür.

Fiziksel ve zihinsel performans düzeyini arttırıcı özelliğe sahip olan Ginseng bitkisi, uzun süreli yüksek doz kullanımı sonucunda kronik uykusuzluk problemine yol açabilir.

Menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda östrojen hormon düzeyinin değişikliği ile ilişkili yan etkilerin yanı sıra yüksek doz ginseng kullanımı sonucunda meme ağrısı, anormal vajinal kanama, libido artışı gibi çeşitli şikayetler görülebilir.

Ginseng takviyesi ile ortaya çıkan tüm bu olumlu ve olumsuz etkiler, kişinin yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu, egzersiz ve fiziksel aktivite düzeyi, beslenme alışkanlıkları, düzenli kullanılan ilaç varlığı ve bu ilaçların ginseng ile etkileşim gösterip göstermediği gibi pek çok faktör doğrultusunda değişebilir. Bu nedenle en doğru etkiyi alabilmek için ginseng takviyesini kullanmaya başlamadan önce hekiminiz ile iletişime geçmeniz ve kullanmakta olduğunuz tüm bitkisel takviyeleri düzenli kontroller sırasında belirtmeniz önerilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar