Gerekçeli karar sonrası Wikipedia açıldı!

Gerekçeli karar sonrası Wikipedia açıldı!
AYM’nin gerekçeli kararında Wikipedia’nın kapatılmasının “demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği” belirtildi. Tam 2 yıl 8.5 ay sonra yeniden erişime açıldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) internet ansiklopedisi Wikipedia’nın erişim engelinin kaldırılması yönündeki kararının gerekçesini açıkladı. AYM kararının, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderilmesinin ardından Wikipedia, 2 yıl 8.5 ay sonra yeniden erişime açıldı.

Wikipedia, 29 Nisan 2017’de, “Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar” bulundurduğu gerekçesiyle erişime engellenmişti. Bunun üzerine Wikimedia Vakfı, AYM’ye başvuruda bulunmuştu. Wikipedia’nın yeniden erişime açılmasına yönelik olarak Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği ile öğretim üyeleri Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak da bireysel başvuruda bulunmuştu. Bireysel başvuruları inceleleyen AYM, erişimin engellenmesi kararının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetmişti.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

AYM Genel Kurulu’nun kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın gerekçesinde, Wikipedia’da yer alan içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla yapılacak bir müdahalenin, demokratik toplumda gerekli olduğunun yeterli bir gerekçeyle ortaya konulması gerektiği vurgulandı.

Gerekçede, erişimin engellenmesi kararında, içeriğe “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” kapsamında müdahale etmeyi haklı kılacak somut herhangi bir gerekçe gösterilmediği erişim engelini gösteren vahim nitelikte bir içerik bulunmadığı belirtildi.

AYM kararının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderilmesinin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye’de 29 Nisan 2017’den bu yana kapalı olan Wikipedia’nın açılmasına yönelik karar aldı. Mahkeme, kararı uygulanması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gönderdi. Böylece Wikipedia 2 yıl 8.5 ay aranın ardından dün saat 22.30 itibariyle erişime açıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar