Fatih Erbakan neden AKP'nin teklifini reddettiğini açıkladı

Fatih Erbakan neden AKP'nin teklifini reddettiğini açıkladı
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhur İttifakı'na katılmak için AKP ile yaptığı görüşmeleri sonlandırmış ve 14 Mayıs seçimlerine parti olarak katılacaklarını açıklamıştı. Erbakan, Habertürk canlı yayınında yapılan ittifak görüşmelerinin perde arkasını anlattı.

Seçimlere 2 aydan az süre kala Cumhur İttifakı''nı genişletmek için yapılan hamlelerden en dikkat çekeni AKP ve Yeniden Refah Partisi (YRP) arasındaki görüşmelerde yaşanmıştı. 

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP adına görüşmeleri yürüten Binali Yıldırım ile yaptığı müzakerelerde anlaşmaya varamamış ve 14 Mayıs''ta cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendisinin aday olarak katılacağını ilan etmişti. Habertürk ekranlarına konuk olan Erbakan, gazeteci Serap Belet ve Kürşad Oğuz''un sorularını yanıtladı. Erbakan, yaşanan ittifak görüşmelerine dair bilinmeyenleri paylaştı. 

AKP''den 20 milletvekilliği kontenjanı istediklerine ve ittifak görüşmelerinin bu nedenle tıkandığına yönelik iddialar için "yalan" ifadesini kullanan Erbakan, hiçbir görüşmelerinde kendi parti kadroları için ne bakanlık ne de milletvekilliği istemediklerini, AKP''ye sundukları maddelerin tamamen ilkesel içeriklerden oluştuğunu ve vatandaşın yararına yönelik hamleleri içerdiğini ifade etti.

Fatih Erbakan''ın açıklamalarından satır başları şu şekilde...

"Biz yıllardır AKP iktidarı için, "Bu vebale ortak olamayız" diyoruz. Şimdi burada yapacağımız bir ittifak sonrasında, ben canlı yayına katılsam ve bana  ''Fatih Bey hani ilkeler vardı, prensipler dediniz ne oldu'' diye sorsanız verecek cevabım olmazdı."

"Biz yine de görüşmeleri gayet ılımlı şekilde yürüttük ve teşkilatımızda bir oylama yaptık. Yüzde 60''lık bir oranla Cumhur İttifakı''na katılmak için hayır oyu verildi. Çekimser arkadaşlar da bulunuyordu, katılmamızın doğru olduğunu düşünenler de vardı ancak ekseriyet reddetmeyi tercih etti."

"Bizim milletvekilliği konusunda anlaşamadığımızı iddia ettiler. Biz yıllardır bu mücadeleyi bakan ya da milletvekili olmak için vermiyoruz. Şu maddeler olursa katılırız diye uyardık. Milletvekilliğinin adı bile geçmedi. "

"İSTEDİĞİMİZ TÜM MADDELER MİLLETİN YARARINA"

"Aslında bizim istediğimiz maddeler çok masum ve milletin yararına. Denk bütçenin yapılması, üretimde yerli ara malların kullanılmasının teşvik edilerek dış ticaret açığının düşürülmesi. İlave vergi ve zamlardan kaçınılması. Çiftçilerin ana parasının faizsiz yapılandırılması gibi pek çok şeyi istedik ve AKP''de bunlara olur verdi. Ancak diğer partilerle yazılı bir mutabakat imzalanmadığı için, bizimle de bu konuda yazılı bir anlaşma yapılmasını istemediler."

"ÖZLEM ZENGİN BİZİ YALANLADI..."

"Sözlü olarak verdikleri onayı da biz kabul etmedik çünkü biliyorsunuz, 6284 konusunda da konuşuldu, anlaşıldı ve ardından AKP tarafından Özlem Zengin''in bunu reddeden açıklamaları oldu. Yine biz anlaşsak ve AKP ilerde bu maddeler için yalanlama açıklaması yapsa, ben bunu teşkilatıma izah edemezdim"

"İsteklerimiz çok temel şeyler. Bunlar arasında tarımsal kotaların kaldırılması var, asgari ücretten hiçbir verginin alınmaması var. Kamuda israfın önlenmesine yönelik somut adımların atılması var. Atamalarda liyakat, aile bütünlüğü gibi konularda önemli hususlar var. Süresiz nafakaya son verilmesi ve en düşük emekli maaşı ile engelli maaşın asgari ücret seviyesine çıkarılması gibi hususlar yer alıyor. Gübreye en az %50 sübvansiyon sağlanmasını talep ettik. Dış ticaret açığını azaltacak, bütçeyi ve devleti borç ve faiz yükünden kurtaracak adımlar vardı. Sadece bizim partilerimizin faydasına olacak bir istek yoktu yani bu maddelerde."

"GENÇ KESİM PARTİYİ TERK ETMEYE BAŞLAMIŞTI"

Özellikle genç kesim ittifak görüşmesini yapmamıza bile razı gelmeyip, imza da vermeyeceğiz oy da vermeyeceğiz deme noktasına gelmişlerdi. Tabanımızın gençlerinin çoğunluğunun AKP''ye ciddi bir tepkisi var. 

Biz ''İttifak olmadı tek giriyoruz" dediğimizde geri dönen gençleri gördük en yakın arkadaşlarımızın çocuklarında bile bu hadise yaşandı.Biz Meclis''te parti olarak aday olsak ancak Cumhurbaşkanlığı için Tayyip Bey''i desteklesek bu kadar tepki olmazdı. 

Elbette ittifak görüşmelerini sonlandırdık ve kabul etmedik diye bize tepki gösteren dostlarımız, partililerimiz de oldu ancak özellikle gençler çok memnun kaldı katılmama kararımızdan 


"MİLLET İTTİFAKI 2700 MADDEDE UZLAŞTI BİZ 13 MADDEDE UZLAŞAMADIK"

Biliyorsunuz Millet İttifakı''nda ilkesel şeylerin yanı sıra bakanlıklar, milletvekillikleri de konuşuluyor. 2700 maddede uzlaşmaya varıldı. Biz vekillik  ya da bakanlık istemeden, 13-14 madde bildirdik ve burada bile uzlaşıya varamadık. 

"EŞ DOST ARASINDA ANLAŞMIYORUZ BİZ DE SİYASİ PARTİYİZ"

Biz elbette 13-14 temel madde barındıran ancak 30 maddelik bir mutabakat metni sunduk. Hükümette söz sahibi olmak istemedik, milletvekilliği, bakanlık ya da cumhurbaşkanlığı yardımcılığı da istemedik. Tamamen ilkesel şeyler bulunuyordu ve partimize bir fayda sağlamıyordu. Bunları kabul ettiler ancak biz eş-dost arasında anlaşma yapmıyoruz ki. Bizler de siyasi partiyiz, bunu yazılı olarak imzalayalım dediğimizde beklediğimiz cevabı alamadık. 
 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar