Faroe Adaları'nda binlerce insan yüzlerce balinanın katledildiği ana şahit oldu: Hükümetten "yersiz" özür açıklaması!

Faroe Adaları'nda binlerce insan yüzlerce balinanın katledildiği ana şahit oldu: Hükümetten "yersiz" özür açıklaması!
Faroe Adalar Birliği'nde avcıların balina avı sırasında, yolcu taşıyan gemiye denk gelmesi, binlerce insanın balinaların ölüm anına şahit olmasına neden oldu. Bu durum yıllardır önde gelen tartışmayı yeniden alevlendirdi.

SİNAN ŞAHİN/GÜNBOYU

Yılda en az 800 balinanın eti ve yağı için katledildiği Faroe Adalar'ında, bir yolcu gemisinin yüzlerce balinanın katledildiğine şahit oldu. Bu kanlı görüntülerinin ardından avcılar, kruvaziyer şirketi binlerce yolcusundan özür diledi. Ancak bu yıllardır süren tartışmayı daha çok alevlendirdi.

"Grindadrap" (öğütme) olarak geçen geleneksel avda avcılar balıkçı teknelerinin yardımıyla yunus ve kılavuz balinaları yarım daire içinde topluyor ve sığ kıyılara yönlendiriyor. Burada ellerinde bıçaklarla bekleyen balıkçılar hayvanları öldürerek parçalara ayırıyor.

Adanın güneyindeki Torshavn liman bölgesinde avcı gemi yöneticisi tarafından yapılan açıklamada, "Bu avın, gemimiz limandayken gerçekleştiği için inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradık. Bu modası geçmiş uygulamaya şiddetle karşı çıkıyoruz ve 2021'den bu yana değişimi teşvik etmek için İngiltere ve Avrupa sularındaki balinaları, yunusları ve yunusları incelemeye ve korumaya adanmış bir hayır kurumu olan ortağımız ORCA ile birlikte çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

danimarkanin-faroe-adalarinda-binlerce-yunus-katledildi.jpg

HÜKÜMET: "YERSİZ ÜZÜNTÜ İÇİN ÖZÜR DİLERİZ"

Faroe Adaları hükümeti ise birkaç yıldır balina avcılığı konusundaki tutumu konusunda çok net.

Hükümetten yapılan açıklamada, "Yüzyıllardır olduğu gibi bugün de Faroe Adaları'nda balina avcılığı yapılıyor" denildi.

“Faroe'lular, bin yıldan uzun bir süre önce adalara ilk yerleştiklerinden beri pilot balina eti ve yağını yediler. Bugün, geçmişte olduğu gibi, balina avcılığı herkese açık bir topluluk faaliyetidir, aynı zamanda topluluk düzeyinde iyi organize edilmiş ve ulusal yasalarla düzenlenmiştir.”

Büyükelçi tarafından özür dilenirken, sürdürülebilirliğin kruvaziyer gemisinin "temel değerlerinden" biri olduğunu ve şirketin "bu yerel olaya tanık olmanın gemideki konukların çoğu için üzücü olacağını" tamamen takdir ettiğini söyledi. Bu nedenle, herhangi bir yersiz üzüntü için kendilerinden içtenlikle özür dileriz.”

Geçtiğimiz yıllarda, Faroe Adalar Birliği'nde tartışmalı yunus avının yasaklanması için 1 milyon 300 bin kişinin imzaladığı dilekçenin hükümete sunulmuştu. Ancak hükümet bu geleneksel avın adanın geçim kaynağı olmasından dolayı reddediyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar