EYT’liye kolay emeklilik yolu açıklandı! SGK ve Bağ-Kur prim borcu olanlar dikkat! Meclis'e geleceği tarih belli oldu

EYT’liye kolay emeklilik yolu açıklandı! SGK ve Bağ-Kur prim borcu olanlar dikkat! Meclis'e geleceği tarih belli oldu
Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT düzenlemesine geri sayım başlarken, emeklilik için ise kolay yol açıklandı. TBMM’nin 28 Şubat’ta açılması ile birlikte en önemli gündem maddesi EYT ve yapılandırma olacak. SGK ve Bağ-Kur prim borcu olan milyonlar için yeni düzenleme ile kolay emeklilik yolu açılacak. İşte bütün ayrıntılar...

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma düzenlemesiyle bazı borçlar silinirken, bazıları da kolayca kapatılabilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan geçen, Genel Kurul gündemine gelecek yapılandırma düzenlemesiyle, prim borcu olduğu için emekli olmayan binlerce kişi de muradına erecek. SGK prim borcu olan vatandaşlar bu borçları yapılandırabilecek. Emeklilik şartlarını yerine getirdiği halde bir süre primlerini yatırmamış olan Bağ-Kur''lular, yapılandırmayla borçlarını kapatarak emeklilik hakkı kazanabilecek. 

ANA PARA BORCU NASIL GÜNCELLENECEK? 

Gecikme zammı silinecek. Esas borç ait olduğu döneme göre güncellenerek ödenecek. 1 Kasım 2016 tarihinden önceki dönemler için Yİ-ÜFE''deki aylık değişim oranları, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren ise aylık yüzde 0.75 oranı esas alınacak.

TAKSİTLİ ÖDEME TUTARLARI NASIL HESAPLANACAK?

Yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilecek. Bu durumda Yİ-ÜFE tutarı ile güncellenen borç, seçilen taksit sayısına göre belirlenen katsayı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Bu katsayılar şöyle:

12 taksit: 1,09
18 taksit: 1,135
24 taksit: 1,18
36 taksit: 1,27
48 taksit: 1,36

PEŞİN ÖDEMEDE HANGİ AVANTAJLAR SUNULACAK?

Yapılandırılan borcun peşin ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacak. Faiz, gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların yüzde 90''ının tahsilinden vazgeçilecek.

NE ZAMAN BAŞVURULACAK?

Başvuruların ilgili idareye 30 Nisan (bu tarih de dahil) tarihine kadar yapılması gerekiyor. Öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Peşin ödemeler ve ilk taksit için son tarih 31 Mayıs. Diğer taksitler ise takip eden aylık dönemler halinde yapılacak. Başvuru ve taksit ödemelerinin son gününün resmi tatillere rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda bitecek.

Birinci ve ikinci taksitin süresinde ödenmesi şart. Kalan taksitlerden, bir takvim yılında en fazla 3 taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerini ihlal sayılmayacak, ödenmeyen bu tutarların son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi halinde, kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edilecek.

PRİM BORCUNU YAPILANDIRAN NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLECEK?

Emeklilik için şartlarını tamamlayan ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırmaya başvurup ödemeyi yapar yapmaz emekli olabilecek. Emeklilik için ödemenin tamamlanması gerekecek.

Geçmiş yapılandırma düzenlemelerinde kamu bankaları prim borcunu ödeyerek emekli olabilecek vatandaşlara kredi imkanı sunmuştu. Bu kişiler emekli olabileceklerine dair yazıyla bankalara başvurmuş, kullandığı krediyle hem peşin ödeme avantajıyla borcunu kapatmış hem de emekli aylığından taksitler halinde ödeme imkanı elde etmişti. Benzer imkanın yapılandırma yasasının çıkmasının ardından sağlanması bekleniyor.

HANGİ BORÇLAR TAMAMEN SİLİNECEK?

Ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 500 lirasını aşmayan alacaklar ve tutara bakılmadan bu alacaklara bağlı gecikme cezalarından tutarı 10 bin lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar