EYT'lilere yaş şartı şoku: O tarihten sonra doğanlar emekli olamayacak!

EYT'lilere yaş şartı şoku: O tarihten sonra doğanlar emekli olamayacak!
Aralık ayında EYT tasarısının Meclis'e geleceği sözünü alan milyonlarca EYT'li Meclis'in tatil edilmesiyle şok yaşamıştı. EYT'lilere bir şok da yaş şartı konusunda geldi. AKP kulislerindeki iddialara göre işveren tarafının talebi üzerine EYT tasarısına yaş şartı eklenecek.

EYT'LİLERE YAŞ ŞARTI ŞOKU: O TARİHTEN SONRA DOĞANLAR EMEKLİ OLAMAYACAK!

AKP kulisleri ve üst düzey hükümet yetkililerinin kaynak gösterildiği iddiaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın açıklanacak asgari ücret öncesinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkilileri ile EYT meselesini de görüştü. İşverenlerin, asgari ücrete yapılacak artışın yanı sıra EYT''lilere ödenecek kıdem tazminatlarının altından kalkamayacağını belirtmesi üzerine EYT tasarısına yeniden yaş şartı eklenmesi gündeme geldi.

"ERKEKLERDE 50 KADINLARDA 48"

Yaş şartı iddialarını duyan EYT''lilerin aklına gelen ilk soru "EYT tasarısından hangi tarih öncesince doğanlar faydalanacak?" oldu. İddialara göre kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündeme geldi. EYT ile birlikte iki milyon kişinin emekli olma durumu oluşmasından dolayı bütçe üzerindeki yükü azaltmak için yaş şartı getirileceği iddia ediliyor.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKKEN SİGORTALI OLAN EYT''DEN YARARLANABİLİR MI?

Sigortalı çalışmaya 18 yaşından önce başlamak, EYT''den yararlanmayı engellemez. Sadece sigortalılık süresi, 18 yaşın doldurulduğu tarihte başlar. 18''den önce ödenen primler prim günlerine eklenir. SSK''lı bir erkek için aranan 25 yıllık sigortalılık süresi 27 Haziran 2000''de başlar. 2025''te sigortalılık süresi tamamlanarak EYT''den yararlanılabilir.

KİMLER YENİ DÜZENLEMEDEN YARARLANACAK?

İlk sigortalı olduğu tarih Eylül 1999''dan önce olanlara yönelik bir düzenleme olacak. Bu tarihten önce sigortalı olan kadın çalışanlar 20 yıllık çalışma ve 5 bin gün prim günü tamamlarsa düzenlemeden yararlanacak. Eylül 1999''dan önce sigortalı olan erkek çalışanlar; 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü doldurmuşsa emekli olacak. Düzenlemeden yararlanmak için çalışma süresinin ve 5 bin prim günün doldurulması şart. Hizmet süresini doldurmayanlar ve prim gün sayısı eksik olanlar düzenlemeden yararlanamayacak.
















 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar