EYT'lilere kötü haber! Takvimin başlayacağı tarih açıklandı

EYT'lilere kötü haber! Takvimin başlayacağı tarih açıklandı
Milyonlarca EYT'li vatandaşa kötü haberi AKP kaynakları duyurdu. Basına yansıyan haberlere göre AKP'li kaynaklar, EYT yasasında takvimin 2023 yılının ocak ayında başlayacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi hakkında açıklamala yaptı.

AKP Başkanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı canlı yayında ''EYT''de yaş sınırı olacak mı?'' sorusunu yanıtladı.

Kurtulmuş, “Bunların hepsi, bütün seçenekler konuşuldu. Son aşamaya gelene kadar müzakereler devam edecektir. İmkanlar çerçevesinde buna bakmak lazım. Büyük bir kesimin beklentilerini karşılayacak bir durum çıkacak. Herhalde Meclis''teki bütçe görüşmeleri sonrasında gelecektir. Son noktada hangi kararın çıkacağını görüyoruz. EYT ile ilgili ne söylendiyse en uçuk fikirler bile biliniyor. Bundan sonra vatandaşımızın beklentisi ve imkanlar çerçevesinde sonuca gelinecektir” İfadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Aralık''ta TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında emeklilikte yaşa takılanları (EYT) Ocak ayından önce Meclis''e getirmeyi çalıştıklarını belirterek, "En kapsamlı düzenlemeyi" yapacağız ifadeleri kullanmıştı.

Bilgin EYT düzenlemesinin azamasının sebeplarini şöyle sıralamıştı: ''''Bir defa, herkesi dinlemek zorundayız, herkesi dinliyoruz, en son, odaları dinlemeye başladık. Çünkü meselenin bir boyutu, bildiğiniz gibi iş adamlarının, kıdem tazminatına... Şimdi, bu mesele, öncelikle hep bizim açımızdan, devlet açısından ele alınan bir konuydu fakat doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. İşveren diyor ki: "Benim çalışanlarımın, üstelik de kıdemli, tecrübeli, iş tecrübesi ve becerisi gelişmiş adamlarımın oranı yüzde 10, yüzde 15 -en düşüğü yüzde 10, büyük işletmelerde daha fazla- biz bunları kaybetmek istemeyiz ama bir de bize mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız? Bu süreci nasıl yöneteceksiniz?"

DÜZENLEME OCAK AYINA SARKTI

Aralık ayı itibarıyla asgari ücret zammı ile beraber EYT konusu da gündemde yerini koruyor. Milyonlarca insanın beklediği EYT düzenlemesinde tam sona gelindi derken AKP''den yapılan açıklama hüsrana uğrattı. AKP''ye yakın kaynaklar, EYT düzenlemesi için takvimin ocak ayında başlayacağını aktardı.

EYT NEDİR, YAŞ ŞARTI VAR MI, KİMLERİ KAPSIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT''li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi.

EYT''li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.” yanıtını verdi.

EYT konusunda bir düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar