EYT'den yararlanamamışlardı: Staj ve çıraklık mağdurlarına iyi haber

EYT'den yararlanamamışlardı: Staj ve çıraklık mağdurlarına iyi haber
İktidarın uzun süre ihmal ettiği ve seçimlere yaklaşırken gündeme getirdiği "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" düzenlemesinin dışında bırakılan staj ve çıraklık mağdurları için yeni bir gelişme yaşandı.

Uzun yıllar göz ardı edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası nihayet Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe girdi. Ancak, bu düzenleme sadece 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsadı. 1999 öncesi staj sigortası başlatılanlar ise bu fırsattan yararlanamadı. Stajyer ve çıraklıklar, emekli olabilmek için SGK'ya ilk giriş tarihlerinin kabul edilmemesi nedeniyle mağduriyet yaşamaya devam ediyor.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasının çıkmasının ardından yaş şartını karşılayan ancak prim gün sayısı eksik olan birçok vatandaş bulunuyor. Bu kişiler için dışarıdan sigorta primi ödeme seçeneği olsa da, 2023 Temmuz sonrası asgari ücret zammıyla beraber isteğe bağlı sigorta primleri arttı. Özellikle EYT kapsamında olan kişiler, artan prim maliyetleri nedeniyle primlerini ödeyemedikleri için emekli olamıyorlar.

EYT Yasası çıktığında yaş şartı tamamen kaldırıldı, ancak 5.000 prim günü kriteri henüz değiştirilmedi. Bu nedenle EYT kapsamında olanlar, yaş şartını karşılıyor olsalar bile yeterli prim ödemedikleri için emeklilik hakkını elde edemiyorlar. Ülkemizde yaklaşık 4.5 milyon EYT'li bulunuyor. Bu kişilerin yaklaşık 1 milyon 800 bini emekli oldu, geri kalanları ise emeklilik için bekliyor. Özellikle kadınlar için yıpranma payı ve erken emeklilik hakkının düzenleme kapsamına alınması talep ediliyor. Ayrıca, kadınların doğum borçlanma haklarının henüz verilmemesi büyük bir sorun haline dönüştü. Bu düzenlemelerin yeni Torba Yasası'nda yer alması bekleniyor.

Yeni Torba Yasası'nda, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giriş yapan ve staj ile çıraklık sigortası bulunan kişilerin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına alınması için bir düzenleme bekleniyor. Bu mağdurlar, mevcut düzenlemeler gereği EYT haklarından yararlanamadıkları için emeklilik hakkını elde edemiyorlar. Yeni yasa ile bu konuda bir çözüm getirilmesi, bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesini sağlayabilir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar