EYT'de staj mağdurlarına seçim öncesi beklenen haber geldi! İşte çözümü getiren gelişme

EYT'de staj mağdurlarına seçim öncesi beklenen haber geldi! İşte çözümü getiren gelişme
EYT'nin çıkmasına rağmen sayıları yaklaşık milyona ulaşan stajyer ve çıraklar yasa kapsamının dışında bırakıldı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken'in çağrısı ile Ankara yine hareketlenirken, seçim öncesi staj mağdurlarının beklediği haber geldi.

TURGAY SAKARYA / GÜNBOYU

Türkiye''de yaklaşık 2.5 milyon vatandaşın emekli olmasına olanak tanıyan EYT yasası geçtiğimiz ay Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın resmi olarak çıkması sonrası pek çok kişi ilk maaşları için geri sayıma başlarken, 1999 öncesi staj ve çıraklık yapanların sigortası ise yasa kapsamında sayılmadı.

TESK BAŞKANI ''YETER'' DEDİ

Palandöken, "Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken, SSK''lıların 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa''nın eşitlik ilkesine aykırıdır." dedi. Esnafın EYT düzenlemesinden faydalanabilmesi için gereken adımların atılması gerektiğini belirtti ve geriye dönük borçlanma hakkı verilerek mağduriyetlerin giderilmesi çağrısı yaptı.

BİLGİN''DEN ''STAJ MAĞDURU'' AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, "staj mağdurları" kavramının doğru olmadığını savunarak, prim yatırılmadan emekli olunmayacağını vurguladı. Bakan Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi?" ifadelerini kullandı. TORBA YASA İLE

SEÇİM ÖNCESİ ÇÖZÜMLENECEK

EYT düzenlemesine dair kademeli prim sistemi, kısmi emeklilik ve staj ve çıraklık mağduriyetleri gibi problemlerin Meclis''e gelecek olan 2. torba yasa ile çözülmesi bekleniyor. Staj ve çıraklık mağduriyetinin 2. torba yasasına dahil edileceği söylenirken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal başta olmak üzere, Ankara kulislerinde konuyu takip eden uzmanlar, seçim öncesi yaşanan mağduriyetin çözüme kavuşacağına dair umutlu sinyaller veriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar