EYT'de son dakika... SSK ve Bağ-Kur'lular dikkat! Kimler emekli olacak sorusu yanıt buldu

EYT'de son dakika... SSK ve Bağ-Kur'lular dikkat! Kimler emekli olacak sorusu yanıt buldu
Milyonlarca EYT mağdurunun beklediği yasa tasarısı için gözler Meclis'e çevrilirken, çıkacak yasaya dair soru işaretleri ise bir bir yanıt buluyor. EYT'lilerin merak ettiği 'SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapılacak mı?' bilmecesi hükümete yakın kaynaklar tarafından açıklığa kavuşturuldu.

SSK VE BAĞ-KUR'LULAR DİKKAT! EYT İLE KİMLERİN EMEKLİ OLACAĞI BELLİ OLDU!

İlk olarak 2018 yazında ortaya atılan ve o günden sonra sürüncemede bırakılan EYT sorunu için hükümet kolları sıvadı.

Seçimlere yaklaşılması nedeniyle yasa hazırlığına girişen AKP yönetimi kafalardaki pek çok soruyu yanıtsız bırakırken, EYT''de en çok merak edilen detaylardan bir tanesi yasaya günler kala açıklığa kavuştu.

CNN Türk''te yer alan habere göre, EYT''ye yönelik yasal düzenlemenin kapsamı belirlenirken SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı açısından bir ayırım söz konusu olmayacak. Bağ-Kur''lu kadınlar 7200, erkekler 9000 prim günü ile emekliliğe hak kazanacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilecek.

Emekliliğe hazırlanan SSK (4A), Bağ-Kur (4B), Emekli Sandığı (4C) statüsünde çalışanların hazır süreci devam ediyor. Prim borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık süreleri ihya talebinde bulunulan tarihteki asgari ücret üzerinden yapılıyor. Prim borcu olan Bağ-Kur''luların sigortalılık süreleri 2008, 2015, 2018 ve 2021 yıllarında çıkarılan yasal düzenlemelerle durdurulmuştu.

İhya için başvuruda bulunduktan sonra üç ay içinde ihya tutarının tamamının ödenmesi gerekiyor. Bağ-Kur''luların asgari ücret zamlanmadan ihya yapmasında fayda bulunuyor. Bu haktan, ölen Bağ-Kur''luların hak sahibi yakınları da yararlanarak dul ve yetim aylığı bağlatabilecek. Bu yıl için en düşük günlük prime esas kazanç tutarı 216 lira olup bir günlük prim tutarı da bunun yüzde 34.5''i olan 74.41 liraya karşılık geliyor. Yurtdışı askerlik, doğum, askerlikte kısmi borçlanma yapılırken Bağ-Kur''luların durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamının primini yatırmak gerekiyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar