EYT'de her şey yarın belli olacak: İlk maaş ne zaman yatacak?

EYT'de her şey yarın belli olacak: İlk maaş ne zaman yatacak?
2022 yılının son kabine toplantısı yarın yapılacak. Milyonlarca EYT'linin beklediği tasarının da son hali yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. İşte tasarının son haline ait detaylar...

EYT'DE HER ŞEY YARIN BELLİ OLACAK: İŞTE AÇIKLANACAK TASARININ DETAYLARI

Milyonlarca vatandaşa emekli olmak için gün saydıran EYT tasarısında teknik çalışmalar tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bitirilen taslak yarın yapılacak kabine toplantısında Erdoğan''ın onayına sunulacak. Erdoğan''ın verdiği onayın ardından tasarı ivedilikle Meclis''e aktarılarak milletvekillerinin oylamasına sunulacak.

BÜTÜN GRUPLARIN ONAY VERMESİ BEKLENİYOR

EYT tasarısına Meclis''te grubu olan bütün partilerin onay vermesi bekleniyor. Tasarı, TBMM''den firesiz geçmesi halinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. 

EYT''DE YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, birkaç gün önce katıldığı canlı yayında yaş sınırı üzerine henüz net bir karar verilmediğini açıkladı. Çalışmanın teknik kısımlarının son aşamalarında olunduğunu belirten Bilgin, yaş şartı olabileceğinin sinyallerini verdi. Bilgin''in açıklamasına göre, Türkiye''deki EYT''lilerin ortalama yaşı 49.9, buradan hareketle kulislerde dillendirilen iddialara göre bir yaş sınırı gelmesi halinde bu sınır kadınlarda 48, erkeklerde ise 50 olacak. 

KİMLER EYT''DEN YARARLANABİLECEK?

EYT tasarısındaki primler ve kazanılmış haklar günümüze göre değerlendirilmeyecek. Vatandaşlar, 1999''daki 4447 sayılı kanun kabul edilmeden önceki hakları ne ise o haklardan aynı şekilde yararlanacak. Bilgin, 8 Eylül 1999 öncesinde girişi olmayan ve primi tamamlanmamış kimsenin EYT''den yararlanamayacağını açıkladı. Doğum ve askerlik borçlanmaları dışında hiçbir borçlanma ile prim tamamlamak mümkün olmayacak. 

EYT''LİLER İLK MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK?

Tasarı ile birlikte yaklaşık 2 milyon kişini EYT kapsamında emeklilik hakkı kazanması bekleniyor. Bu 2 milyon vatandaşın emekli ekosistemine eklenmesinin ardından ödemelerde bir yığılma yaşanıp yaşanmayacağı ise merak konusuydu. Bilgin, herhangi bir yığılmanın söz konusu olmadığını aktararak, "Kademeli bir ödeme sistemi olmayacak. EYT tasarısı ile emekliliğe hak kazanan bütün vatandaşlar, beklemeden haklarını bir sonraki aydan itibaren almaya başlayacak" dedi. Ocak ayında Meclis''ten geçmesine kesin gözüyle bakılan tasarının ardından ilk maaşlar Şubat''ta hesaplara yatmış olacak. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar