EYT emeklisine erken emeklilikten sonra emlak vergisi muafiyeti geliyor! Kimler başvurabilir? İşte şartlar

EYT emeklisine erken emeklilikten sonra emlak vergisi muafiyeti geliyor! Kimler başvurabilir? İşte şartlar
Türkiye'de EYT kapsamındaki emeklilere yönelik emlak vergisi muafiyetine dair beklenen açıklama geldi. Milyonlarca vatandaşı etkileyecek yeni yasadan yararlanmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar da ortaya çıktı. Peki, bu muafiyetten kimler yararlanabilir ve nasıl başvurabilirler? İşte detaylar…

GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU

Bina ve araziler için emlak vergisi peşin veya taksitle ödeniyor. Ödemeler ise ilk taksi ödemesi ve peşin ödeme şeklinde iki şekilde olup 1 Mar-31 Mayıs arasında yapılıyor. İkinci taksi ise 30 Kasım’a kadar ödeniyor. Emlak vergisinin süresi içinde ödenmemesi halinde aylık yüzde 2,5 gecikme cezası verilmesi gerekiyor. Ayrıca ilk yıl için vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından tutar olarak yüksek olanı, izleyen yıllar için de vergi ziyaı cezası kesiliyor. Diğer vergilerden farklı olarak emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden yararlanılamıyor.

200 METREKAREYİ AŞMAYAN TEK KONUTLAR İÇİN GEÇERLİ

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; hiçbir geliri olmadığını belgeleyen vatandaşlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimlerinin ve gelirleri sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret olanların, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor. Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor. Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel teşkil etmiyor

EYT YASASI VE ÖZEL KOŞULLAR

Özel Koşullar ve EYT Yasası 3 Mart itibarıyla emekli olma hakkını kazanan EYT'liler, gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecek. Bu muafiyetten yararlanmak için bazı gelir koşullarına da dikkat etmek gerekiyor. Muafiyetten yararlanmak isteyen kişilerin şu gelir kriterlerini karşılamaları gerekiyor. Hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, Ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, Tarımsal faaliyet geliri, Menkul ve gayrimenkul geliri, Faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirin olmaması, Eğer böyle bir gelir varsa, bu yıl için 70 bin liranın altında olması gerekiyor. Gelecek yıl bu sınır 150 bin liraya çıkacak.

KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?

Emlak Vergisi Muafiyeti ve Konut Oturma Şartı Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için, konutu bizzat oturma şartı bulunmuyor. Brüt 200 metrekareyi aşmayan konutunuzu kiraya vermeden boş tutmanız veya kiraya verip kendiniz kirada oturmanız muafiyet için yeterlidir. Ancak yazlık ev sahipleri için bu muafiyet geçerli değil, çünkü tek ev kuralı bulunuyor. Yani yazlık evi olan emekliler, sürekli olarak bu evde ikamet etmiyorsa vergi muafiyetinden yararlanamıyorlar.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANIN DURUMU

Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmıyorsa bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilir. Yetim aylığının yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alınması, muafiyetten yararlanmaya engel olmuyor.

KONULARDA 200 METREKARE HESAPLAMA

Mesken olarak kullanılan binanın veya dairenin dıştan dışa yüzölçümü yapılarak brüt alan bulunuyor. Net kullanım alanı belliyse buna yüzde 25 ilave ediliyor. Merdiven boşluğu, kapıcı ve kalorifer dairesi, kömürlük, çamaşırlık, sığınak, garaj gibi eklentiler arsa payına dahilse 200 metrekare hesabı yapılırken buraların alanı da dahil ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar