Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Evli çiftler, tartışmanız kavgaya dönüşmesin -1-

Başarılı evliliklerde çiftler tartışmalarda her şeyi tartışmaya dahil etmezler. O günkü konuyu konuşur ve tartışırlar. Daha önce, hatta yıllar önce yaşanmış olayları gündeme getirmezler. Yüksek ses tonu haklı olduğunuzu göstermez. Özellikle haklı olmak için bağırmak, ses tonunu yükseltmek değil, alçak ve yumuşak bir ses tonuyla tartışmak tartışmayı kavgaya dönüştürmez. Özellikle yıllar önce olan olayları her tartışmadan devreye sokmamalıdırlar. Konu ile ilgili her şeyi söylemekten kaçınmalıdırlar. Çok konuşan üste çıkar fikri evlilikte yanlıştır. Evlilikte doğal olarak olan tartışmalarda eleştirel konuşmalar yapmak tartışmayı hızla kavgaya dönüştürür. Tartışmalarda karşı tarafı suçlamamaya dikkat etmek çok gereklidir. Sen hep beceriksizsin, sen bunu hep yapıyorsun, sen annem konusunda önyargılısın gibi konuşmalar tartışmayı sağlıksız bir atmosfere sokar. İlişkilerde hoşgörü, esnek olabilmek, ilişkiyi korur ve güçlendirir. Tolerans ilişkilerin kopmasını kırılmasını önler. Çiftlerden bir tanesi değişebilir olmalıdır. Çiftlerin arasındaki kesin planlarla değil esneyebilen planlarla diğer eşe yaklaşmak doğru bir yaklaşımdır. İlişkilerde saygı her zaman olmalıdır. Seviye korunabilmelidir. Sınırlar aşılmamalıdır. İlişkilerde prensipler olmalıdır. İki tarafında ilişkiyi düzenleyici kurallar hep olmalıdır. Çiftler birbirlerini incitmek için değil sorunları çözmek için tartışmaktadırlar. Amaçları birbirlerini rencide edici olmak değildir. Ağızlarından çıkan her söze çok dikkat etmelidirler. Bu söz eşimi nasıl etkiler, bu sözden ne anlar, üzülür mü gibi soruların cevaplarını düşünmeden söylememelidir. Amaç karşı tarafı daha fazla üzmek, acıtmak, incitmek değildir. Bu konuda kim kimi daha fazla acıtabilir yarışması yapılmamalıdır. Acıtana büyük ödül verilmeyecektir. Karşı tarafı daha fazla acıtanın da canı yanacaktır. O da yalnız kalacaktır. En büyük acı yalnız kalmaktır.

İlişkide hemen savunmaya geçilmemelidir. Bu tür bir tutum karşı tarafın daha fazla savunmaya girmesine, diğer tarafında daha fazla saldırmasına sebep olabilir. Hızlı hareket edilmemelidir. Karşı taraf tamamıyla dinlenmeden hemen tepki gösterilmemelidir. Ön yargılardan uzak durulmaya çalışılmalıdır. Çiftler çevrelerindeki kişilerden fazla etkilenebilirler. Bazen kötü niyetli kişiler onların kafalarını karıştırabilirler. Aşırı takıntılı kişiler, geleneklere fazla bağlı kişiler çiftleri kötü yönde etkileyebilir. İşgüzar, meraklı, dedikoducu kişiler ortalığı karıştırabilir.

Her konuda eşinizi tam olarak dinlemeden eyleme girişmemelisiniz. Size bilgi veren en yakınlarınız olsa bile konuyu bir de eşinizden dinlemelisiniz. Hiçbir ilişkide hızlı karar verilmemelidir. Hışımla kalkan zararla oturur. Her durumda sakin, sabırlı olmak gerekmektedir. Yargılayıcı olmamalıdır. Eşleri damgalamak tartışmayı başlamadan bitirecektir ve sizin kaybetmenizi sağlayacaktır. Hızlı koşan çabuk yorulur. (Konuya devam edeceğim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları