Dikkat! Kalp krizinin uyarıcı belirtisi olabilir…

Dikkat! Kalp krizinin uyarıcı belirtisi olabilir…
Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan kalp krizinin belirtileri hakkında bilinçli olmak gerekiyor. Yaygın belirtiler dışında bulunan ve sıklıkla yaşanan bir durumun kalp krizi ve çeşitli hastalıkların uyarıcısı olabileceği belirtildi.

Göğüs sıkışması, terleme, el ve kol uyuşması olarak bilinen kalp krizi belirtilerini erken fark edip doktora başvurmak ise hayat kurtarıyor. Ancak bu belirtilerin haricinde esnemenin de kalp krizi ile bağlantılı olabileceği bulundu.

Uykusuzluğun bir işareti olarak bilinen esneme kendinizi hiç yorgun hissetmediğiniz günlerde bile yapmaya devam ederse, ciddi bir sağlık durumunun belirtisi olabilir.

ARTAN ESNEMELERE DİKKAT!
Tıp dünyasında bir muamma olan esnemenin şifresi hâlâ çözülmüş değil. Bilim insanlarının bazı çalışmalarına göre esneme, kanın oksijenlenmesini ve beyin soğumasını teşvik etmeye yardımcı olur. Aşırı esnemenin beynin altından kalbe ve mideye kadar uzanan bir vagus siniri ile ilgili olduğuna inanılmaktadır. Bazı durumlarda, kalp çevresinde kanama olduğunda insanlar çok fazla esner. Bu refleks olgusu aynı zamanda inme ile bağlantılıdır.

UYUŞMALAR DA TEHLİKELİ OLABİLİR
Felçten önce veya sonra aşırı esneme meydana gelebilir. Buna eşlik eden diğer belirtiler ise uyuşma, yüzün alt kısmında düşme, kolda güçsüzlük ve konuşma güçlüğüdür. Sağlık uzmanlarına göre, özellikle sıcak günlerde egzersiz sırasında çok fazla esneyen kişiler kalp krizi geçirme riski taşıyor.

AŞIRI ESNEMENİN DİĞER NEDENLERİ
Esneme sadece kalp krizi ve inme ile değil, aşağıdakiler gibi diğer bazı sağlık durumlarıyla da bağlantılıdır: Beyin tümörü, Epilepsi, Multipl skleroz, karaciğer yetmezliği, vücudun sıcaklığını kontrol edememesi.

ESNEMEK NEDİR?
Esneme, ağzın sonuna kadar açıldığı ve akciğerlerin çok fazla hava aldığı istemsiz bir reflekstir. Hava daha sonra yavaşça dışarı verilir. Bu süre zarfında kulak zarları gerilir ve gözler de sıkıca kapanarak sulanmasına neden olabilir. Esnemek için hiçbir düşünce veya eylemde bulunulması gerekmez ve süreç herkes için benzerdir. Esneme genellikle uykudan önce veya sonra meydana gelir, bu nedenle genellikle yorgunluk belirtisi olarak kabul edilir. Esneme, sıkıcı veya sıkıcı şeyler yapan kişilerde de sıklıkla görülür. Esnemenin sosyal bir yönü de vardır. Esneme, insanlar ve diğer hayvanlar arasında bulaşıcı gibi görünmektedir ve esnemenin bulaşıcılığı iyi belgelenmiştir, ancak pek anlaşılmamıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar