Ermenistan'da halk ayaklandı: Rusya Büyükelçiliği ve hükümet binası önünde kalabalık toplanıyor...

Ermenistan'da halk ayaklandı: Rusya Büyükelçiliği ve hükümet binası önünde kalabalık toplanıyor...
Azerbaycan'ın Karabağ'da yer alan Ermeni terör hedeflerine yönelik başlattığı operasyonun ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgede Ermenistan askeri gücünün olmadığını belirtmiş ve karşılık verilmeyeceğine yönelik mesajlar iletmişti. Ermenistan halkı, Paşinyan'ın açıklamalarının ardından sokağa dökülürken, Karabağ'da barış gücü olarak görev alan Rusya'ya da büyük tepki gösterdi.

27 Eylül ve 10 Kasım 2020 tarihleri arasında meydana gelen 2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan ve Ermenistan, uzlaştıkları metin kapsamında yıllara yayılacak şekilde Karabağ'ın Azerbaycan'a verilmesi konusunda mutabık kalmıştı.

Rusya, iki ülkenin anlaşması sonucunda bölgede ilk aşamada 5 yıl süre ile barış gücü olarak görev üstlenirken, Ermenistan tarafının anlaşma kapsamında taahhüt ettiği yükümlülükleri yerine getirmemesi ve bölgede terör örgütlerine imkan sunması, Azerbaycan'ın sabrını taşırdı.

Haftalardır yapılan ısrarlı uyarıların ardından Ermeni çetelerinin tacizleri devam ederken, bugün Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, geniş kapsamlı bir harekat ile bölgedeki terör hedeflerini peş peşe vurdu. Rusya, uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprakları olan Dağlık Karabağ'a yönelik operasyonlara karşı çıkmayacağını açıklarken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bölgede herhangi bir silahlı unsurun bulunmadığını açıklaması, Ermenistan'da vatandaşları sokağa döktü.

HÜKÜMET BİNASINI BASTILAR

Ermenistan'da yer alan muhalif partilerin ortak açıklaması sonucu Ermenistan Hükümet Konağı'nın önünde toplanan göstericiler, Paşinyan için "Hain, istifa et" sloganları attılar.

2. Karabağ Savaşı sonucunda Ermenistan'ın mağlubiyeti kabul etmesi ve ateşken imzalaması sonrasında da benzer görüntüler yaşanmış, göstericiler Meclis ve hükümet konağı binalarını basarak, ağır hasar vermişti.

pasinyan1.jpg


RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE YÜRÜYÜŞ

Ermenistan'ın Paşinyan yönetiminde bir süredir Batı ülkeleri ve özellikle ABD ile kurduğu sıcak temaslardan rahatsız olan Rusya, çeşitli yollar ile yaptığı uyarılara cevap alamazken, Paşinyan'ın geçtiğimiz hafta Roma Tüzüğü'nü onaylayacağını açıklaması ile Rusya ve Ermenistan arasında ipler tamamen gerilmişti.

Roma Tüzüğü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiğini ve Vladimir Putin'in savaş suçlusu olduğu savını kabul eden bir metin olmasının yanı sıra, tüzüğü onaylayan ülkeler, Vladimir Putin'in sınırlarına girmesi halinde tutuklama kararı çıkaracaklarını garanti etmekte.

Bu açıklamaların ardından Rusya cephesinden Ermenistan'a sopa gösterir nitelikte açıklamalar gelirken, gün içerisinde başlayan askeri harekat ve Ermeni terör hedeflerinin vurulmasının ardından açıklama yapan Kremlin, Azerbaycan'ın kendisine ait toprakları savunma hakkına saygı duyacaklarını belirtmişti.

Göstericiler, Rusya'nın Ermenistan'ı korumaktan uzak bir tavır takınması sonrası başkent Erivan'da yer alan Rusya Büyükelçilik binasına protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

yuruyus1.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar