Sözde soykırım Malta'da denize döküldü: Soykırım iddiaları hakkında az bilinen gerçeği açıkladı

Sözde soykırım Malta'da denize döküldü: Soykırım iddiaları hakkında az bilinen gerçeği açıkladı
Eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, sözde Ermeni soykırımına ilişkin açıklamalarda bulundu. İddialar hakkında çok bilinmeyen bir gerçeği anlatan Gürkan, 1921 yılında Malta'da İngilizler tarafından görülen bir yargılamada soykırım iddialarının gündeme geldiğini ve yeterli delil olmadığı için davanın düştüğünü belirtti.

SÖZDE SOYKIRIM MALTA'DA DENİZE DÖKÜLDÜ!

Sözde soykırım iddialarının yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, tarihi verilere değinerek söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Soykırım hükmünün yalnızca yetkili mahkemeler tarafından usulüne uygun yargılama ile kurulabileceğini işaret eden Gürkan, “Ermeni soykırımı iddialarını doğrulayan herhangi bir yetkili mahkeme kararı yok. Tam aksine olmadığını ortaya koyan bir yargı kararı var” diye konuştu. 

HARP MAHKEMELERİ KURULDU

Konuya ilişkin Cumhuriyet''ten Sefa Uyar''a konuşan Gürkan, soykırım hükmünün yalnızca yetkili mahkemeler tarafından usulüne uygun yargılama ile kurulabileceğini işaret eden Gürkan, “Ermeni soykırımı iddialarını doğrulayan herhangi bir yetkili mahkeme kararı yok. Tam aksine olmadığını ortaya koyan bir yargı kararı var” diye konuştu. Gürkan, Birinci Dünya Savaşı sonrasında, İstanbul işgal altındayken İngilizlerin savaş döneminin İttihat ve Terakki iktidarının yetkilerini Ermeni katliamı gerekçesiyle “yargılayıp cezalandırmak” üzere İstanbul’da Divanı Harbi mahkemeleri kurdurulduğuna dikkat çekti. Bu mahkemelerde savunma hakkının kısıtlı olduğunu, temyiz hakkının ise olmadığını vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti: “Bu mahkemelerin kararları, İstanbul’daki İngiliz Yüksek Komiserleri’nin dahi tepkisini çekmiş, Londra’ya gönderilen telgraflarda, yargılamalar ‘maskaralık’ olarak tanımlanmış, ‘sonuçlarına hiçbir surette güvenilemeyeceği’ belirtilmiştir. İngilizlerin bu tutumu sonrasında Divanı Harbi kararları için yeniden yargılama ve temyiz yolu açılmıştır.” 

YARGILAMAYI İNGİLİZLER ÜSTLENDİ

Hafif cezalarla ilgili bütün temyiz yargılamalarında beraat kararlarının verildiğini, ağır cezalar için öngörülen yargılamanın yenilenmesi içinse herhangi bir Osmanlı mahkemesi kurulmadığını aktaran Gürkan, “Yeniden yargılamayı İngilizler üstlenmiştir. Divanı Harbi mahkemesinin ağır cezaya hükmettiği tutuklu Türkler bu amaçla yeniden yargılamak için Malta’ya götürülmüştür” dedi. Yargılamayı başlatmak üzere Londra’daki İngiliz Kraliyet Başsavcılığı’na soruşturma başlatıldığını aktaran Gürkan, “Kraliyet Başsavcısı, 29 Temmuz 1921’de, Dışişleri Bakanlığı’na Malta’daki Türk tutuklular hakkında ‘yapılan suçlamaların mahkûmiyetlerine esas olacak yeterli kanıtlarla desteklenmediğini, desteklenme olanağının da kalmadığını’ bildirmiştir. Kraliyet Başsavcısı’nın bu kararı, kovuşturmaya yer olmadığını belirleyen takipsizlik hükmüdür” ifadelerini kullandı. 

Hukuki temeli olmayan, tarihi gerçeklerle de uyuşmayan soykırım iddialarının uluslararası yargı organları tarafından da reddedildiğini vurgulayan Gürkan, “Soykırım iddiaları Malta’da denize dökülmüştür” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar