Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

Ergen milliyetçiliği

Ergenlik ne demek diye bir araştırma yapsak binlerce kaynak buluruz fakat tüm psikolojik söylemlerin dışında genel itibariyle bakarsak ergenlik bir başına büyüklük durumudur. Yani kişinin dilediğini yapıp dilediğini söyleyip sorumluluk almamasıdır. Yahut söylemlerinde çoğunlukla rasyonaliteden uzak durmasıdır.

Ergenlik süreci sonlandığında ise en keyifli zamanlar başlar. Yaptığınız hataları daha net görür, sorumluluk alır ve olgunlaşırsınız.

Tabii ki bu, bazı insanlar için geçerlidir. Bazılarının ise ergenliği ölene kadar devam eder ve bu süreçten asla çıkamaz. İşte bu yazımızda ergenlikten çıkamayan milliyetçiliğin ve milliyetçilerin özelliklerine bakacağız.

Deli Hikmet milliyetçiliği

Evet, Kurtlar Vadisi''ndeki Deli Hikmet ergen milliyetçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Bazen doğruları söylüyor olsa da esasında üslup hatalıdır. Deli Hikmet neredeyse hiçbir bölümde çözüm sunmaz yalnızca sorunları sıralar. Bulduğu çözümlerse sınırlıdır. "Asacaksın, sallandıracaksın, yasaklayacaksın" gibi cümlelerle çözüm sunar. Yani hakikatle bağdaşmaz.

İşte bizim ergen milliyetçileri de tam olarak böyledir. Söylemleri sınırlıdır. "NATO''dan çıkacaksın, bir gece ansızın Ermenistan''a gireceksin, bütün sığınmacıları bir gecede göndereceksin, İsrail ezeli Yunanistan ise ebedi düşmandır." Dediğinizde hemen gönüllerini fethedersiniz.

Fakat bu söylemler üzerine sohbet edemezsiniz. Uluslararası hukuk konuşamaz, başka alternatifler üretemezsiniz. Ürettiğiniz anda ise adınız "ılımlı" ya da "liboş" olur. Ya da en kötü ihtimalle bir anda  "hain" oluverirsiniz.

Demek ki bizim Deli Hikmet milliyetçiliğinden kurtulmamız gerekiyor. Çünkü Deli Hikmet aynı zamanda kullanılmaya ve sömürülmeye en müsait milliyetçiliğin sembolüdür.

Nereden mi biliyorum? Tabii ki AKP''den...

AKP''nin milliyetçiliği

Şöyle bir incelediğimizde AKP''nin milliyetçi söylemleri ergen milliyetçiliği ile paraleldir. "Hain"  ve "kahraman" arasına sıkıştırılmıştır.  Karşınızdaki kitleye Emevi Camisi''nde namaz kılmayı vaat edin ve izleyin dönütleri.

Yani AKP alt sınıf bir milliyetçi söylem üretiyor. Ortalama insana hitap etmek de zaten anlaşılırlığınızı arttırıyor. Uzun bilimsel söylemlere gerek yok çünkü bu seviye onların işini görüyor.

Demek ki ergen milliyetçiliğinden kurtulmazsanız milliyetçi olmayanlar tarafından gayet rahat sömürülebiliyorsunuz.

Zaaflar ve Kutsallar

Bir insanın ergen milliyetçi zihniyete sahip olduğunu anlamanın en kolay yolu kutsallarına eleştiri getirmektir. Türkiye''yi eleştirebilirsiniz fakat Türkiye''ye düşman olamazsınız. Evet, bu ihtimal olabilir. Fakat bir ergen milliyetçinin yanında Türkiye''yi de eleştiremezsiniz.

Her söyleminiz zihin yapısında suçtur. Normal şartlarda dini eleştirmekle din düşmanlığı yapmak bambaşka şeylerdir. Ergen milliyetçiliği için bu iki kavram da aynıdır ve sakıncalıdır.

Yani ergen milliyetçiliğinin her tarafı zaaflar ve kutsallarla doludur. Dokunduğunuz an akıl ve sağduyu anlamsızlaşır. Bir anda karşınızda Deli Hikmet üslubu ortaya çıkar.

Ne fikir üretir ne de çözüm. Ancak ve ancak slogan üretir.  Sonuç olarak kişiler sığlaşırsa fikir de sığlaşır.

Faydası yok mudur?

Evet, bir de bu görüş var. Belki yanlış olabilir ama nihayetinde "emniyet sibobudur" diyenler de var. Bu da şu anlama geliyor bu insanların konforlarını hiç bozmazsak dilediğimiz gibi kullanırız.

Çünkü ergen milliyetçiliği konfor alanını asla bozmaz. Dışına çıkmaz. Belirli hikâyeler ve rivayetler etrafında kuruludur. Her an diri ve gaza getirecek pek çok epik anlatısı vardır. İşte bu da "emniyet sibobudur" söylemini doğurur. Aslında ergen milliyetçilerin gazını almak için uydurulmuş bir kalıptır.

Düşük zekalı insanları kullanmak istiyorsanız sürekli övmek zorundasınız. Aksi takdirde iş yaptıramazsınız. Sen aslansın, sen yaparsın, hadi koçum hadi güzelim diye diye bütün işleri onlara yaptırabilirsiniz.

İşte bu "emniyet sibobu" söylemi de aslında nitelikli düşünemeyen ve sloganlar arasına hapsedilmiş milliyetçileri daha kolay kullanabilmek için uydurulmuş bir kalıptır.

Kısacası faydasından çok zararı vardır.

Ergen milliyetçiliğinin sonu nedir?

Ergen milliyetçiliğinin sonu fikrin itibarsızlaşmasıdır. Pire için yorgan yakılmasıdır. Liyakatsize yapılan gereksiz övgüdür. Daha hızlı ve daha kolay teslim olmak demektir. İnsanların basit söylemlerle aranıza daha hızlı sızabilmesidir. Yani ergen milliyetçiliği her açıdan eksik, sakat ve kusurludur.

Bugün sosyal medyada pek çok kişinin vatan millet adına kolayca sövmesi bunun örneğidir. Ya da siyasi parti liderlerinin kendilerinden olmayana "bölücü, Amerikancı, NATO''cu" demesi bunun örneğidir.

Evet, milliyetçilik bu toprakların mayası ve kurucu iradenin yegâne taşıyıcısıdır. Fakat ergen milliyetçiliği Türkiye Cumhuriyeti''ne zarar vermektedir. Bu başına buyrukluktan acilen vazgeçilmelidir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları