Erdoğan depreme 'kader' demişti: Diyanet tersini söyledi!

Erdoğan depreme 'kader' demişti: Diyanet tersini söyledi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin ardından ‘kader’ demesi tartışmalara ve fikir ayrılıklarına sebep olmuştu. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Diyanet ise Erdoğan’ın tam tersini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremleri kadere bağlamasına bir yanıt da Diyanet’ten geldi. Diyanet “Konuyu böyle ele almak ve açıklamak inancımıza uygun değil” diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet''in haberine göre, Diyanet’in ilgili kurulundan da üstü kapalı olarak tepki geldi. “Kader” tartışmasına bu kez Diyanet de verdiği fetva ile katıldı.

Diyanet’in dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu (DİYK) geçtiğimiz gün “Müslümanın deprem ve doğal afetlere bakışı nasıl olmalı” sorusu üzerine bir fetva verdi. Açıklamada şöyle denildi:

İnsan öncelikle tabiatla ilişkisinde Allah’ın koyduğu kanunlara uygun hareket etmek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Doğal afet riskini hesaba katmak, zemin, malzeme ve inşa teknikleri başta olmak üzere gerekli tüm iş ve işlemleri söz konusu kurallara göre planlamak bu sorumluluğun kaçınılmaz gereğidir. Gerekli tedbirleri alması yüce Allah’ın emridir. Dolayısıyla afetleri ve meydana gelen acı neticelerini, insanın irade ve sorumluluğunu yok sayarak ve de tamamen kaderci bir anlayışla değerlendirmek ve açıklamak bizim inancımıza uygun değildir.

NİHAT HATİPOĞLU: KADER BU DEĞİL, KADER TEDBİR ALMAKTIR

Erdoğan’ın ‘kader’ açıklamasına daha önce ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu''ndan da dikkat çeken bir açıklama gelmişti. Hatipoğlu açıklamasında “Kader bu değil, kader akıllı düşünmektir, tedbir almaktır. Akıldan daha büyük tedbir yok diyor" sevgili peygamberimiz. Bizim kader anlayışımızda bu vardır. Bütün tedbirleri alacağız” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar