Erdoğan Biden'a 'soykırım' cevabını ne zaman verecek?

Erdoğan Biden'a 'soykırım' cevabını ne zaman verecek?
ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesinin ardından Türkiye'nin vereceği cevap merak ediliyor. Biden’ın skandal “soykırım” ithamlarına yanıt vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlesi belli oldu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP sözcüsü Ömer Çelik,  AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve  MHP Lideri Devlet Bahçeli gibi birçok isimden Biden'in "soykırım" ifadelerine sert tepkiler verilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili olarak açıklamada bulunmaması dikkat çekti.

KALIN AMERİKAN MEDYASINA KONUŞTU

Amerikan medyasına konuşan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Joe Biden'in "soykırım" ithamlarına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atacağı adımlara ilişkin önemli bilgiler verdi.

Kalın, Reuters'e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın ifadelerinin "tek kelimeyle çirkin" olduğunu ve önümüzdeki aylarda karşı yanıt verileceğini kaydetti.

İbrahim Kalın, "Önümüzdeki günlerde ve aylarda farklı şekil ve türlerde ve derecelerde bir tepki olacak" dedi.

CUMHURBAŞKANI KABİNE TOPLANTISINDA KONUYU ELE ALACAK

Skandal soykırım ifadelerinin ardından ABD'nin Orta Doğu'yu kan gölüne çevirmesindeki en önemli etkenlerden birisi olan İncirlik Üssü'nün kapatılıp kapatılmayacağı merak ediliyor.

İbrahim Kalın İncirlik Üssü ile ilgili bir açıklama yapmazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazartesi (bugün) günü Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrasında konuyu ele alacağını söyledi.

"ADİL OLMAYAN AÇIKLAMAYA KARŞILIK VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Türkiye’nin hangi adımları atacağı konusunda bilgi vermeyen Kalın, "Uygun olduğunu düşündüğümüz bir yer ve zamanda bu talihsiz ve adil olmayan açıklamaya karşılık vermeyi sürdüreceğiz. Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerimiz artık bu skandal ifadelerin gölgesi altında kalacak” dedi.

TBMM'nin bu hafta bir karar alacağını kaydeden İbrahim Kalın, “ABD başkanının 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklama son derece talihsiz, yersiz siyaseten ve hukuken sorumsuz bir açıklama.

Ne dünü anlamamamıza ne bugünü ifade etmemize ve geleceği inşa etmemize hiçbir katkı sunmayan (bir) karar aldılar, tarihi gerçeklerle destelenmeyen kararı ilkesel bir duruş olarak tarif etmek mümkün değil” dedi.

Kalın, ABD'li yetkililerin Türkiye'ye deklarasyonun olası tazminat talepleri için herhangi bir yasal dayanak sağlamayacağını da söyledi ve sözlerini "Tüm bunları 'soykırım' gibi tek bir kelimeye indirgemeye ve ima etmeye çalışmak Tarihsel gerçeklere sığmıyor. Bu açıklama tek kelimeyle çirkin" ifadelerini kullandı.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar