Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

En iyilerin yaprak dökümü

Futbol, basketbol ve Amerikan futbolu bu üç spor popüler kültürün en çok takip edilen takım sporları. Kriketi ve basebolu bu kategoriye dâhil etmiyorum sebebi ise dünya genelinde ziyade daha spesifik bir coğrafyaya hitap ediyorlar. Bu sporlar ne kadar takım sporu olsa da bireysel parlamalar oldukça yaygın bir durum. İnsanlar başarılı ve karizma sahibi oyuncuları diğerlerinden ayırmayı ve idolleştirmeyi sever. Sporcu da buna ayak uydurup ilgi çekici ve başarılı bir kariyer çizerse uzun yıllar adının uğraştığı sporda anılmasını sağlar. Eğer işinde en iyilerden biriyse bu sporcu zamanla ikonlaşır ve kitleleri kendi çevresinde toplamaya başlar. Kendi çevrelerinde oluşan kitle zamanla bir ideoloji savunurcasına bu oyuncuyu rakiplerine karşı savunur. Sosyal medyanın hayatımızda edindiği geniş yer sonrasında bu kişilerin argümanlarını her an telefonumuzda ya da bilgisayarımızın ekranlarında görebiliyoruz. Ülkemizde de bu tip taraftarlık oldukça yaygın. Genel Akdeniz coğrafyasındaki spor fanatikliği bu tip bireylere olan bağlılıkta da kendini gösteriyor.

Anlattığım bu konuyu okuyunca çoğu insanın aklına iki büyük örnek gelecektir. Basketbolda LeBron James ve Michael Jordan, futbolda ise Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi. Bu dört isim de tartışmasız bir şekilde tarihin en ikonik ve başarılı sporcularından hatta en iyileri. Takımlarıyla birlikte kazandıkları kupa ve başarıların yanında onlarca bireysel rekor ve ödül kazandılar. Uzun ve istikrarlı kariyerlerinin yanında çoğu oldukça medyatik insanlar. Aralarında Messi diğer üçüne göre daha az medyatik olsa da medya iki dudağının arasına dikkatle baktı her zaman. Ama bence Jordan-LeBron kıyaslaması ile Messi-Ronaldo kıyaslaması tam anlamıyla benzer değil. Birçok insan bu kıyaslamaları benzeştirse de farklı dönemlerde oynadıkları için Jordan-LeBron kıyaslaması bazı konularda çıkmaza giriyor. İki oyuncunun kitlesi girdikleri tartışmalarda genellikle ''ama'' ifadesini kullanıyor. Ama Jordan döneminde rakipleri daha kalitesizdi. Ama o dönem üç sayılık atış bu kadar fazla denenmiyordu. Ya da, "Ama bu dönemde oynasa daha az sertlik ve tempo olduğundan daha çok sayı atardı" gibi onlarca argüman sunabiliyorlar. İki farklı dönemin iki farklı efsanesi olan bu ikon basketbolcuyu kıyaslarken çoğu zaman farklı bir etken göze çarpıyor. Özellikle yaşı 35+ olan basketbol izleyicileri kendi gençlik dönemlerinin yıldızı olduğu için Jordan''a farklı bir sempatiyle bakar. Aynı şekilde 1995 ve sonrası doğan kişilerde de LeBron özel bir yere sahiptir. Ben de belki bu etkenden etkilenenlerdenim. Bana kalırsa da Jordan-LeBron kıyaslamasının galibi LeBron''dur.

Gelelim son dönemde yeniden alevlenen diğer kıyaslamaya. Messi ve Ronaldo. Bu ikiliyi aynı anda izleme fırsatını yakalamak bir sporsever için çok büyük bir şans. Bu iki efsane kariyerlerinin büyük bir kısmında direkt olarak birbirlerine rakip oldu. Tarihin en köklü camialarından Real Madrid ile Barcelona''da forma giymeleri de bu rekabete ayrı bir tat kattı. Messi arkasında Xavi-İniesta varken inanılmaz kulüp başarılarına imza atarken benzer bir şekilde Ronaldo arkasında oynayan Kroos ve Modric ikilisi ile Şampiyonlar Ligine ambargo koydu. Uzun bir süre Ballon d''or ödülüne yine bu ikili damga vurdu. Gelmiş geçmiş en iyiler olarak anılan bu ikilinin kariyerini anlatmaya çalışmayacağım sadece ufak bir hatırlatma yapmak istedim. Messi 35, Ronaldo ise 37 yaşında ve hâlâ üst seviyede futbol oynuyorlar. Messi PSG ile daha doğru bir kariyer adımı atarken, Ronaldo Manchester United ile büyük bir hata yaptı. En büyük fark yarattığı atletizmi körelen ve eski hızını kaybeden Ronaldo için İngiltere''de üst seviyede futbol oynamak zor bir seçimdi. Ve toksik bir ortama sahip olan Manchester United''teki son döneminde yedek kulübesine mahkûm edildi ve en sonunda beklenen ayrılık yaşandı. Şimdi ise Dünya Kupasında büyük ihtimal son büyük mücadelesini veriyor. İyi bir kadroya sahip olan Portekiz ile kupanın önemli adaylarından biri. Eski performansından oldukça uzak olan Ronaldo bence bu turnuvada kupayı alırsa emekli olmalı. Bu büyük kariyerini en iyi şekilde sonlandırmak için en iyi fırsatı bu. Üst düzey seviyede bir lig maratonunda mücadele edebilecek mental ve fiziksel durumda olduğunu artık düşünmüyorum. En büyük rakibi Messi ile vereceği bu son mücadele tüm futbol severlerin yıllarca unutamayacağı anlara gebe olabilir. Umarım bu iki efsanenin sunduğu sanatın iyice keyfini çıkarmışsınızdır çünkü bu sanatçılar yakında yeşil sahalara ayak basmayı sonlandıracak.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları