En düşük emekli maaş ve asgari ücret için tek tek rakam verdi! Ekonomi profesörü Şenol Babuşçu milyonların merak ettiği soruyu Günboyu Gazetesi'ne cevapladı

En düşük emekli maaş ve asgari ücret için tek tek rakam verdi! Ekonomi profesörü Şenol Babuşçu milyonların merak ettiği soruyu Günboyu Gazetesi'ne cevapladı
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, emeklilerin ocak ayında alacakları zam oranı ve asgari ücretin ne kadar olacağı konusu gündemin önemli meselelerinden biri haline gelirken, Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, yapılacak zamlarla ilgili Günboyu Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.

Günboyu/Murat Beyaz

Milyonların merakla beklediği yeni yıl zammı için Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e, 2024 sonu için yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltmesinin ardından yeni asgari ücret için de beklenti arttı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Şenol Babuşcu, "Asgari ücrette yüzde 40 artış olursa yaklaşık net 16.000 TL, yüzde 50 artış olursa 17.000 civarında olması bekleniyor" dedi.

4 aylık (Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim) enflasyon rakamının yüzde 29.40 olduğunu belirten Babuşcu, Kasım ve Aralık ayları enflasyonu ile 6 aylık enflasyonun yüzde 37-38'e ulaşması beklendiğini dile getirdi. Babuşçu, "Asgari ücretin yerel seçimler nedeniyle bu orandan daha yüksek artması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Babuşçu, asgari ücret zammıyla ilgili, "4 aylık(Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim) enflasyon rakamı % 29.40. Kasım ve Aralık ayları enflasyonu ile 6 aylık enflasyonun % 37-38'e ulaşması bekleniyor. Asgari ücretin yerel seçimler nedeniyle bu orandan daha yüksek artması bekleniyor. Asgari ücrette % 40 artış olursa yaklaşık net 16.000 TL, % 50 artış olursa 17.000 civarında olması bekleniyor" dedi.

EMEKLİ ZAMMI İÇİN NET KONUŞTU

Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte, emeklilerin alacakları zam oranı merakla bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda beklentilerini karşılayamayan emekliler, ocak ayındaki zammı büyük bir umutla bekliyor. Bu dönemde emekli maaşlarının artmasını uman emeklilerin beklentileri oldukça yüksek. Ekonomist Şenol Babuşcu, ocak ayındaki emekli zammı hakkında beklentilerini açıkladı.

Şenol Babuşcu'nun açıklamalarına göre, yerel seçim faktörü ve refah payının eklenmesi gibi etkenler, emeklilere yapılacak zam oranını artırabilir.

Babuşçu'nun emekli zammıyla ilgili görüşü şöyle:

Emekliler heyecanla ocak ayında yapılacak zammı bekliyor. 4 aylık(Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim) enflasyon rakamı % 29.40.
Kasım ve Aralık ayları enflasyonu ile 6 aylık enflasyonun % 37-38'e ulaşması bekleniyor.
Refah payı artışı ve yerel seçimler nedeniyle bu rakamın üzerinde % 50 artış bekleniyor.

BABUŞÇU GÜNBOYU'NA KONUŞTU

Babuşcu'nun yaptığı paylaşımlar sonrası kendisini telefonla arayarak görüş aldık.

Günboyu Gazetesi'ne konuşan Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, emekli zammıyla ilgili net rakam veremeyeceğini, en düşük emekli maaşında değişkenlikler olduğunu vurguladı. Babuşçu, "En düşük emekli maaşı olarak açıklanan 7 bin 500 liranın da altında para alan emekliler var. Bunun için yüzde 50 zam yapılsa bile 6 bin lira alan bir kişinin maaşı 9 bin olur. 7 bin 500 maaş alan bir kişi ise yüzde 50 zamla 11 bin 250 lira alabilir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar