En çok altın yatırımcıları kazandı

En çok altın yatırımcıları kazandı
Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman, 2023 yılında en yüksek kazancı sağlayan geleneksel yatırım aracının altın olduğunu belirterek, bu kıymetli metalin yüzde 83 getiri elde ettiğini ifade etti.

Ekonomist Salih Özman, altın ve döviz piyasasını değerlendirerek, altının dövize göre yatırımcısına daha fazla net kazanç sağladığını vurguladı.

Özman, 2023 yılında geleneksel yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi sunanın yine altın olduğunu belirtti.

Altına yatırım yapanların hem euro ve dolar hem de enflasyon karşısında en yüksek kazancı elde ettiğini ifade eden Özman, 2023'teki altın getirisinin yüzde 83 olduğunu açıkladı. Altının, yılbaşında bin 119 TL olan gramının yılsonunda 2 bin 32 TL'ye çıkarak yılı kapattığını belirten Özman, altının enflasyonun üstünde yüzde 17 oranında kazanç sağladığını dile getirdi. Ayrıca, dolara yatırım yapanların yüzde 57 kazanç elde ettiğini, ancak doların altından daha az değerlendiğini ve negatif getiriye sahip olduğunu söyledi.

Euro'nun ise 2023'te yüzde 62 değer kazandığını ancak TÜFE'nin altında kalarak yatırımcısına reel bir getiri sunamadığını ifade etti. Özman, altının dünya genelinde de yatırımcısına kazandırdığını, ONS altının dünya çapında 2023'te yüzde 13 oranında değer kazandığını belirtti. Sonuç olarak, 2023 yılında altına yatırım yapanların enflasyonun üstünde kar sağladığını, dolar ve euroya yatırım yapanların ise reel olarak bir kazanç elde edemediğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar