Emeklilere promosyon müjdesi: Sınırsız hak verildi!

Emeklilere promosyon müjdesi: Sınırsız hak verildi!
Devletten aldıkları düşük emekli maaşıyla geçinmekte zorlanan milyonlarca emeklinin imdadına bankaların başlatmış olduğu maaş promosyonları yetişti. Devlet bankalarının düşük promosyon vermesiyle eleştirildiği şu günlerde gelen karar ise emekliyi sevindirecek.

EMEKLİ PROMOSYONLARINDA FLAŞ GELİŞME: SINIRSIZ HAK VERİLDİ

Geçtiğimiz günlerde 7.000 TL''ye çıkarılan banka promosyonlarında tavan ücret değişti. Temmuz ayında uygulanan emekli maaş zammıyla birlikte emekli promosyonları özel bankalar arasındaki yarışı körükledi. Hal böyle olunca emeklilere ödenecek rakam 10 bin TL''ye dayandı.

Enflasyondaki artış bankaları harekete geçirdi. 750 TL seviyelerinde ödenmeye başlayan promosyonlar özellikle son bir yıl içerisinde arttı. Milyonlarca emekli ve kamu çalışanı son günlerde promosyon konusuna kilitlenmiş durumda. Özel bankaların başlattığı promosyon yarışı emekliler için rakamları 10 bin liraya kadar çıkartırken, kamu çalışanları için ise 40 bin lirayı bulan promosyonlar ödenmeye başladı.

Emekliler üç yıllık maaşını aynı bankadan alma sözü verip sözleşme imzaladıktan sonra yüksek miktardaki promosyonları alabiliyorlar. Promosyon almak için başka şart olmamasına rağmen, miktarı artırmak isteyen bazı özel bankalar ek şartlar koyuyor.

Emekli yakını getirmek, kredi kullanmak, kart almak ya da otomatik fatura talimatı vermek gibi şartlar da ilave edilince promosyon miktarları 10 bin liraya kadar çıkıyor.

Sözleşmesi bitip yeni sözleşme imzalayacak emekliler için işlemler kolay. Onlar kampanyalara bakıp istedikleri bir bankayı seçtikten sonra maaşlarını o bankaya taşıyacak ve üç yıllık yeni sözleşme yaparak yüksek promosyonu alacaklar.

SINRSIZ CAYMA HAKKI

Yeni Asır''dan Faruk Erdem''in yazısına göre, sözleşmesi devam edenler ve daha önce düşük promosyon almış emekliler için de bir fırsat bulunuyor. Bu emeklilerin yasalardan gelen hakları var. Öncelikle cayma hakkını kullanarak eski sözleşmeleri fesih imkanları bulunuyor. Böylece düşük miktarda aldıkları promosyon ile ilgili sözleşmeyi sonlandırmış olacaklar. Burada sözleşmenin bitimine kalan süre kadar bir geri ödeme de söz konusu.

Yani üç yıllığına 1.500 TL alan bir emekli eğer bir yıl sonra sözleşmeden cayma hakkını kullanırsa geriye kalan 1000 TL''yi ödemek durumunda. Cayma hakkını kullanan emekli, artık aynı bankadan ya da farklı bankadan yeni bir sözleşme yaparak yüksek promosyon alabilir.

Emekliler ve tüm tüketiciler için cayma hakkı sınırsız olarak kullanılabiliyor. Yani 1500 TL''lik sözleşmeyi sonlandırıp 5 bin liralık bir sözleşme yapan emekli bir süre sonra 7.500 TL''ye bir başka promosyonu almak isterse yine cayma hakkını kullanıp sözleşmesini sonlandırabilir. Bu kez 5.000 TL''den kullanmadığı kısmı iade ederek hakkını kullanacaktır.

BLOKE KONULAMAZ 

Bazı bankalar kredi kullanan emeklilerin banka değiştirmesine izin vermiyor. Oysa kredi ile promosyonun bir ilgisi bulunmuyor. Kredi borcu zamanında ödendiği sürece emekli istediği bankadan maaşını alabiliyor. Bazı bankaların da sözleşmesini bitiren emeklilere çok düşük tutarlar teklif ettikleri yönünde şikayetler geliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar