Emekli zammı öncesi SGK'da netleşti! EYT'de refah payı detayı

Emekli zammı öncesi SGK'da netleşti! EYT'de refah payı detayı
EYT ile emeklilik başvurusu yapanların birçoğu ilk maaşlarına kavuştu. Başvuru süreci devam edenlerin işlemlerinin kısa sürede tamamlanması planlanırken, henüz başvuru yapmayanlar için SGK Kanunu’nda dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası sonrası emeklilik başvurusu yapanların büyük çoğunluğunun ilk işlemleri tamamlandı.

Enflasyon oranındaki normal artış, refah zammı, seyyanen zam vs her ne ad altında olursa olsun yıl içindeki artıştan aynı şekilde yararlanırlar. Örneğin Ocak ayında emeklilik dilekçesi veren ile Temmuz ayında emeklilik dilekçesi verenin Ağustos ayındaki emekli aylığı aynı olur. Bu konuda hiçbir tereddüt bulunmuyor.

Emekli aylığı farkı, son iki yılda olduğu gibi enflasyonun yüksek ve değişken olduğu dönemlerde Aralık ve Ocak ayında dilekçe verenler arasında ortaya çıkıyor. Geçen yıl Aralık ayında dilekçe verenler Ocak ayında dilekçe verenlere göre daha yüksek aylık ile emeklilik hayatlarına başladılar. Ancak bu fark, Ocak ayında emekli aylıklarına yapılan refah zammından yararlanmadıklarından kaynaklanmadı. Aralık ayında emeklilik dilekçesi verenler de Ocak ayında verenler de refah zammından yararlandılar. Aradaki fark, 2022 yılına kadar olan ortalama kazançların hesaplanmasında kullanılan güncelleme sisteminden kaynaklandı.

Ancak mevcut brüt ücreti 20 bin lira ve altında olanlar, emekliliği hak etmişlerse hiç beklemeden emeklilik dilekçesi vermelidir. Emekliliği hak etmiş bir kişi 2023 yerine 2024 yılı Ocak ayında emeklilik dilekçesi verdiğinde bu yıl enflasyonun üzerinde yapılan artışlardan, yani refah zamlarından yararlanamayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar