Emekli maaşını yükseltmek isteyenler dikkat! Kritik detay ilk kez açıklandı

Emekli maaşını yükseltmek isteyenler dikkat! Kritik detay ilk kez açıklandı
SSK, Bağ-Kur ve bütün emeklileri ilgilendiren kritik detay açıklandı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Emekli maaşlarınız yükseltilebilir. İşte ayrıntılar...

SSK ve Bağ-kur emeklilerini ilgilendiren o kritik detay ile alınan maaş arttırılabiliyor. Normal şartlarda emekli aylığında çalışma süresi ve prim kazancı etkili olurken kuruma verilecek dilekçe üzerinde belirtilen tarih maaşlarda farklılığı tetikliyor. Emekli aylığını arttırabilmek için başvurulacak yöntemler uzman isim Tarkan Zengin tarafından tek tek açıklandı.

UZUN YILLAR PRİMİ ARTTIRMIYOR

Emekli aylığını yükseltebilmek için en doğru ve kestirme yöntem Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek prime esas kazanç tutarının yükseltilebilmesi adına başvuruda bulunmaktır. Prim günü yüksek olduğunda maaş yükseliyor. Burada kaçırılan detay uzun yıllar çalışmak primi artırmıyor. Prime esas olan kazancın yüksek tutulması gerekiyor. 

BRÜT KAZANCA DİKKAT!

Sigorta primlerini ödeyen kişinin kuruma yönelik bildiride bulunduğu matrahın artırılması aylıkta yükselmeyi tetikliyor. 2008 yılı sonrasında aylık bağlanma oranı düşünüldüğünde ölüm, yaşlılık ve malullük sigortalılığı kapsamında toplam prim ödeme gün sayısı için her 360 güne %2 uygulamasına karar verilmişti. Yapılan bu hesaplama doğrultusunda 360 günden eksik olan süreler dikkate alınarak bağlanacak aylığın oranı %90’ı aşamıyordu.

2000 yılından sonra ise farklı bir sistem başladı. Primi esas yıllık kazanç üzerinden katsayı güncellemesi yapılabiliyor. Aylık bağlanma oranı çarpıldığında yatırılacak oran öğrenilebiliyor. Prim gün sayısını yükseltmek için gün sayısını arttırmak önemli değil. Bunun için brüt kazancın yüksek orandan yatırılması büyük önem taşıyor.

EMEKLİ AYLIĞINI YÜKSELTMENİN FORMÜLÜ

Çift işte çalışanlar ikinci işleri içinde primlerini yatırsınlar. SGK’ya iletilen matrah arttıkça emekli aylığı da yükseliyor. Emekli aylığını artıran bir başka yöntem ise bakmakla yükümlü bulunulan kişilerin varlığıdır. Ev içerisinde yaşayan eş ya da çocuk başvuru sırasında tahsis formuna eklendiği anda aylık bağlama oranında da artış görülüyor. Uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. İmkan bulunuyorsa Bağ-kur yerine SSK tercih edilmelidir. Emekli olmadan önceki son 7 yıllık çalışma yaşantısına göre emekli aylık oranı belirleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar