Elon Musk Türkiye'deki bu şehre Tesla fabrikası açıyor! Vatandaşlar heyecanlandı! Büyük katkısı olur

Elon Musk Türkiye'deki bu şehre Tesla fabrikası açıyor! Vatandaşlar heyecanlandı! Büyük katkısı olur
Tesla 5 milyar dolardan fazla bir yatırımla kurmayı planladığı 8. fabrikası için rotayı Türkiye’ye kırdı. ABD’li devin, net kararını yıl sonuna kadar açıklaması bekleniyor.

Dünyanın en değerli otomobil markası olan Tesla’nın 8’inci fabrikasını nerede kuracağı tüm dünyada merak konusu hâline geldi. Elon Musk konuyla ilgili net bir açıklama yapmazken, yatırım konusunda Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye yarışıyor.

elon-musk.jpg

Hem yabancı basın hem de Türkiye’deki otomotiv piyasasından bu konuyla ilgili olumlu haberler geliyor. Elon Musk’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD’deki Türkevi’nde yaptığı görüşmede konuyu netleştirdiği ancak yatırım teşviki konusunda Türkiye’den bazı talepleri bulunduğu konuşuluyor. Bakanlık birimlerinin de Tesla yatırımı için özel bir teşvik paketi üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

ARAZİ HAZIR

Dünya devi Tesla’nın Türkiye’deki fabrika arazisi de hazır. Üç yıl önce Volkswagen’in yatırımdan son anda vazgeçtiği ve onları için tahsis edilen Manisa’daki dev arazi Tesla’ya verilecek. Tesla’nın Kaliforniya, Nevada, New York, Teksas, Çin ve Almanya’da da birer tane olmak üzere toplam altı fabrikası bulunuyor. Meksika’daki 7’inci fabrikanın inşaatı ise sürüyor. Dünya devinin 8. fabrika yatırım kararını bu yıl sonuna kadar açıklaması bekleniyor.

TÜRKİYE DİĞER ÜLKERLERDEN ÖNDE

Sektör temsilcileri konuyla ilgili şu bilgileri verdi: Suudi Arabistan hem iç talep hem de jeopolitik konum nedeniyle Tesla’nın taleplerine cevap veremiyor. Markanın Çin’de zaten bir fabrikası olması nedeniyle Hindistan’da bu yarışta zayıf kalıyor. Türkiye hem iç talep hem de Avrupa’ya yakınlığı sebebiyle Tesla’nın ilk önceliği konumunda bulunuyor. Türkiye’de 4 ayda yapılan Tesla satışı markanın iştahını iyice artırdı.

Elon Musk’ın devlet ile de bire bir samimiyeti yatırım kararında en büyük etken oluyor. Küresel piyasalardan aldığımız bilgilere göre bu yıl sonuna kadar bu yatırım kararı açıklanacak” diyor. Yapılacak olan ilk yatırımın batarya hücre fabrikası olacağı, orta vadede üretime için fabrikanın büyütüleceği de konuşulanlar arasında… Ayrıca Türkiye’de yapılması planlanan yatırımın toplamda 5 milyar dolar geçeceği de ifade ediliyor.

TÜRKİYE'DEN REKOR

Mayıs ayında Türkiye’de satışa sunulan Tesla modelleri tüketicilerden büyük ilgi topladı. 5 ayda 10 binin üzerinde satış adedini yakalayan Tesla, yerli otomobil Togg’u bile solladı. Türkiye’deki bu ilgi ABD’de ses getirdi. ABD basını Türkiye’nin Tesla satışlarında 10 bin adetlik rakamı ile dünya rekoru kırdığını yazdı. Öte yandan Tesla markalı otomobillerin üretiminde Türk tedarikçileri sıklıkla kullanması, yatırım kararında bir diğer etken olduğu belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar