Gübre alamayan çiftçi kara kara düşünüyor: Buğday ve samanda kayıp bekliyorlar

Gübre alamayan çiftçi kara kara düşünüyor: Buğday ve samanda kayıp bekliyorlar
Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve artan döviz fiyatları tarlayı da vurdu. Yılın bir bölümünü kurak geçiren tarlalar için gübre alamayan çiftçiler, yaklaşan yaz ayları öncesinde endişeli. Pek çok mahsulün henüz büyümeden sararmaya başladığı tarlalar olduğunu söyleyen uzmanlar, bu sorunun yaz aylarında kendini fiyat artışları olarak gösterebileceğine işaret etti.

KRİZ TARLAYI DA VURDU: SAMAN VE BUĞDAY İÇİN KÖTÜ HABER!

2021 yılının ikinci yarısında hızla atağı geçen döviz kurları yalnızca pazar fiyatlarını değil, tarlaya da etki etti. Gübre fiyatlarındaki zamlara yetişemeyen pek çok çiftçi tarlasına yetirince gübre dökemezken, bu yıl görülen kuraklık ve don da saman, arpa ve buğday için beklenen rekolteyi oldukça düşürdü. Bir çiftçi, “Bu yıl saman da mahsul de olmayacak. Buğdayı, arpayı şimdiden biçip ‘paket’ yapmayı düşünüyoruz. Çünkü tarlada sapsarı duruyor. Başak verecek mi o bile belli değil'''' derken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise yağışlar yeterli olsa da taban gübresinin yeterince atılmamasının ürünün çıkışını engellediğini belirtti.

Cumhuriyet''ten Mustafa Çakır''ın haberine göre, bu yıl üründe verim kaybı olacağının farkında olan Toprak Mahsulleri Ofisi de (TMO) buğday ithalat ihaleleri açıyor. TMO, iki ihaleyle 480 bin ton buğday ithal edecek. 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yağışlar yeterli olsa da taban gübresinin yeterince atılmamasının ürünün çıkışını engellediğini söyledi. Ürün sarardığında çitfçinin üst gübre atmakta da tereddüt ettiğini belirten Suiçmez, “Ürünü kurtaramayacağını düşünüyor. Zararın neresinden dönsem kârdır diye bakıyor” şeklinde değerlendirdi.

''HAYVANCILIK SÜRDÜRÜLEMEZ''

Suiçmez, Ege, Trakya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki mahsullerde sorun olduğunu söyledi. Ekinlerin büyümemesi ve sararması nedeniyle yeterli ürün alınamayacağını, samanda da sorun yaşanacağını kaydeden Suiçmez, “Bu da dışa bağımlılığın artması demek. Hayvancılık yüksek maliyetler nedeniyle sürdürülemez. Birbirini tetikleyen işler bunlar. Sonuç olarak da tüketicilere yüksek maliyetler yansıyacak” dedi. Suiçmez, ilkbaharda yapılacak şekerpancarı, ayçiçeği, mısır, pamuk ekimlerinde de yaz sonunda benzer sonuçlarla karşılaşılacağını söyledi.

''YERLİ DEĞİL YABANCI ÇİFTÇİ DESTEKLENİYOR''

İktidarın yanlış bir tarım politikası sürdürdüğü belirten Suiçmez, “TMO asıl görevini unutuyor. Üreticiyi korumak için yapması gerekenleri yapmıyor. Yerli üreticiden tonu 2 bin 250 TL’ye buğday alındı. Daha sonra serbest piyasada 4 bin 800 liraya çıktı. 6 bin 700 TL’ye yurtdışından buğday aldık. Yabancı çiftçiye 6 bin 700 TL’yi verirken neden kendi çitfçimize 2 bin 250 TL veriliyor? Bu fiyatı 4-5 bin liraya çıkarıp neden çifçiyi rahatlatmadık? Kendi çiftçimizi değil yurtdışındaki çiftiyi destekliyoruz. 2023 daha da kötü geçecek. Verim, rekolte düşüyor'''' dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar