Ekonomide 'Dua edin tutsun' dönemi | Konu köşe yazısına taşındı: Bu sözler itiraf

Ekonomide 'Dua edin tutsun' dönemi | Konu köşe yazısına taşındı: Bu sözler itiraf
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman'ın, kur korumalı mevduat hesabı için 'Dua edin tutsun' sözlerini değerlendirdi.

Aktaş, "Kur korumalı mevduat hesabı tutmazsa adeta 'Yandık' diyen bir Maliye var. İyi de bu hesap tutarsa ve kur da yükselirse Maliye asıl o zaman Hazine'ye binecek yük yüzünden yanacak!" diye yazdı.

Aktaş, "Demek ki neymiş; bu ürün tutmazsa kur artmaya devam edebilir ve enflasyonla ilgili oynaklık dizginlenemezmiş... İyi de madem fiyat istikrarının en büyük tehdidi döviz, şu durumda dövizdeki dalgalanmayı kesmek için tutsun diye dua isteyeceğiniz böyle dahiyane formüllere başvurmak yerine kestirmeden gidip dövizi dalgalandırmasanız daha kolay olmaz mı? Madem bu gerçeği biliyorsunuz, niye gereğini yapmıyorsunuz?" diye sordu. 

"İTİRAFTIR"

Aktaş'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bu sözler bir anlamda “Biz gerçeğin farkındayız ama bunu daha yukarıya anlatamıyor ya da söyleyemiyoruz”un da bir itirafıdır.

Bakan Yardımcısı samimi bir açıklamada bulunmuş. Ama bu açıklama yıl içinde kurda ciddi sıçrama riski bulunduğunun da itirafı gibi. Açıklamayı bu yönüyle de iyi değerlendirmek gerek.

Dolayısıyla kurda yeni bir atak yaşandığı takdirde enfl asyonu yüzde 40’ların da çok üstünde görme durumumuz olabilir, bu da özellikle mevduat ve DİBS'teki reel kaybı daha da derinleştirebilir.

Murat Zaman, örtülü biçimde “Aman vatandaş kur korumalı hesaba geçsin de TL mevduatta her gün reel kayba uğradığını görüp dövize koşmasın” demek istemiş gibi.

İyi de vatandaş bu hesabı çok benimser, kur da tırmanırsa Hazine'nin yükü ne olacak?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar