Ek MTV iptal olacak mı? İktidara yakın gazeteci Cem Küçük tarih vererek açıkladı

Ek MTV iptal olacak mı? İktidara yakın gazeteci Cem Küçük tarih vererek açıkladı
Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. İktidara yakın Cem Küçük’ten dikkat çeken ek MTV sözleri geldi. Peki ek MTV iptal olacak mı? Cem Küçük görüşüm bu diyerek duyurdu.

ZÜLEYHA ÖNCÜ-GÜNBOYU

İktidara yakın gazeteci Cem Küçük ek MTV’ye karşı çıkanlar arasında yer aldı. TGRT Haber’de ek MTV’nin alınmasının Anayasaya aykırı olduğunu savunan Cem Küçük kendi görüşümü söylüyorum diyerek ek MTV kararına tepki gösterdi.

Cem Küçük, ek MTV’nin Anayasaya aykırı olduğunu savunarak, zenginlerden ve lüks tüketimden daha fazla vergi alınması gerektiğini söyledi.

Tek bir arabası olan kişiden iki kere vergi alınmasının doğru olmadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kanunu iptal edeceğini düşündüğünü belirtti.

TGRT Haber’de AYM’nin ek MTV’nin iptali yönünde karar verebileceğini düşündüğünü söyleyen Cem Küçük, zenginlerden, lüks tüketimden daha fazla vergi alınması gerektiğini söyledi.

Cem Küçük, ek MTV’ye ilişkin düşüncesini şöyle dillendirdi:

“Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ikinci kez almak Anayasa'ya aykırıdır. Zenginlerden, lüks tüketimden vergiyi fazla almalı. Tek bir arabası olan kişiden iki kere vergi alınması doğru değil. Anayasa Mahkemesi perşembe günü bu kanunu iptal edecektir diye düşünüyorum. Benim görüşüm bu."

PERŞEMBE GÜNÜ KARAR VERİLECEK

Araç sahiplerinin yüzde 80’i ek MTV’yi ödemedi. 27,5 milyon araç sahibinden sadece yüzde 20’si ek MTV’yi ödedi. CHP, AYM’ye ek MTV iptali için dava açmıştı. AYM, yürütmeyi durdurma ile ilgili kararını 28 Eylül Perşembe günü verecek.

EK MTV NEDİR

Ek MTV, 2023 yılında Türkiye’de uygulanmaya başlanan bir vergidir. Ek MTV, normal Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) %25 ila %60 arasında artırılmış bir versiyonudur12. Bu yeni düzenleme ile birlikte araç sahipleri bir defaya mahsus olmak üzere ek MTV ödemek zorundadır. Ek MTV’nin miktarı, aracın motor gücüne, yaşına ve tipine bağlı olarak belirlenir

EK MTV İPTALİ İÇİN KRİTİK GÜN YARIN

Dosyayı 28 Eylül Perşembe günü esastan görüşmeye karar veren mahkeme, iptal istemini de karara bağlayacak. Düzenleme ile 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ödemelerin Ağustos ve Kasım ayları olmak üzere iki taksit halinde ödenmesi kararlaştırılmıştı. Ek MTV’de ilk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lirayla hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleşti.

EK MTV İPTAL EDİLİRSE PARA İADESİ OLUR MU?

Anayasa Mahkemesi kararı öncesi olasılıkları Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran NTV’ye anlattı. AYM’nin ek MTV’yi iptal ederse dava açan mükelleflerin parasını alacağını söyleyen Başaran “Eğer 6 Eylül’e kadar dava açmışsa ve ödemeyi de yapmışsa Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı geldiğinde yaptığı ödemeyi faiziyle geri alacak” değerlendirmesinde bulundu.

MTV ÖDEMESİ YAPAN DAVA AÇMAYAN MÜKELLEFLER

Ödeme yapıp dava açmayan mükelleflerin para iadesi alamayacağını anlatan Başaran, “Dava açmadan ödeme yapanlar için maalesef olumlu konuşabilmek mümkün değil. Onlar ödemeyi yaptıkları ve dava açmadıkları için mevcut hukuki durumu kabul etmiş sayılıyorlar.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar