Egemenliğin millete verildiği gün: 23 Nisan

Egemenliğin millete verildiği gün: 23 Nisan
Atatürk, korkup dönmek isteyenleri görünce 23 Nisan günü böyle ant içmişti: "Siz Ankara’dan Giderseniz Ben Elmadağı’na Çıkarım..." Bir milletin kaderi 102 yıl önce bugün değişti. 23 Nisan 1920’de Meclis açıldı. Milletin iradesi ve ulusun egemenliği tüm dünyaya ilan edildi. Ulu Önder Atatürk, bu anlamlı günü çocuklara armağan etti.

EGEMENLİĞİN MİLLETE VERİLDİĞİ GÜN: 23 NİSAN

Birinci Dünya Savaşı''ndan yeni çıkmış bir millet, özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı''na başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasında göğsünü siper etti. Ancak bağımsızlık ve millet egemenliği için atılması gereken çok önemli bir adım vardı. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis''in açılması… Ve o Meclis, işgal altındaki İstanbul''da değil Ankara''da toplanacaktı. Ulu Önder, Meclis''in açılacağı tarihi ise 23 Nisan 1920 olarak açıkladı.

Memleketin her tarafından birçok milletvekili gelmişti. Bu yeni meclise gelenlerin bir kısmı Ankara’da hiçbir şeyin olmadığını görünce ümitsizliğe düşmüşlerdi. Bahsedilen ne Yeşil ordu, ne hazine, ne yatacak otel, hiçbir şey yoktu. Sadece Mustafa Kemal vardı.

İLK RESMİ BAYRAMIMIZ

O gün geldiğinde Ankara''da büyük bir coşku vardı… Mustafa Kemal ve beraberindeki milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii''nde cuma namazını kıldı. Ardından da dualarla ilk Meclis''in açılışını gerçekleştirdi. Aynı gün, Meclis''in adının, “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olmasına karar verildi. İlk konuşmayı yapan Sinop Milletvekili Eşref Bey, “Meclis''in açılışını milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi''ni açıyorum” sözleriyle dünyaya duyurdu.

BAZILARI ÜMİTSİZDİ... O HARİÇ

Bu yeni meclise gelenlerin bir kısmı Ankara’da hiçbir şeyin olmadığını görünce ümitsizliğe düşmüşlerdi. Bahsedilen ne Yeşil ordu, ne hazine, ne yatacak otel, hiçbir şey yoktu. Sadece Mustafa Kemal vardı.

Bazılarına bu dava çürük gelmiş olacak ki memleketlerine dönmeye karar verdiler. Bunlar geri dönerlerse Meclis’te huzursuzluk olacağını anlayan Mustafa Kemal, kürsüye çıktı. O gün pek heyecanlıydı. Atatürk’ ün hayatında belki de böyle canlı bir tablo doğmamıştı.

İŞTE O SÖZLER

“İşittim ki bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış. Ben kimseyi zorla Milli Meclise davet etmedim. Herkes kararında hürdür, bunlara başkaları da katılabilirler. Ben bu kutsal davaya inanmış bir insan sıfatıyla buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Hatta hepiniz gidebilirsiniz. Asker Mustafa Kemal mavzerini eline alır, fişeklerini göğsüne dizer, bir eline de bayrağı alır, bu şekilde Elmadağı’na çıkar, orada tek kurşunum kalana kadar vatanı müdafaa ederim. Kurşunlarım bitince bu aciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunlarıyla yaralanır, temiz kanımı, kutsal bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. Ben buna and içtim.”

ÇOCUKLARA ARMAĞAN ETTİ

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan''ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927''de Atatürk''ün himayesinde Ankara''da gerçekleşti. Ulu Önder o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi… Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. Her geçen yıl bayram coşkusu daha da arttı… 23 Nisan 1933''te ise Atatürk yeni bir gelenek başlattı. Ulu Önder çocukları makamında ağırladı ve onlarla sohbet etti… Bugün 23 Nisan 2022… Bugün millet egemenliğine adım attığımız o büyük günün 102''nci yıl dönümü.

MECLİS BAŞKANI SEÇİLDİ

 24 Nisan 1920''deki ikinci Meclis oturumunda, Mustafa Kemal oy birliği ile Meclis Başkanlığı''na seçildi. 4 saatlik konuşmasında süreci anlatan Mustafa Kemal, izlenecek siyasetin “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi kuvvetimize dayanarak varlığımızı devam ettirmek, millet ve memleketin gerçek saadet ve imarına çalışmak” olacağını söyledi.

Kaynak: Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009 & Hasan Ali Yücel

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar