Ebeveynlerin korkulu rüyası 'CRP'de doğru bilinen yanlışlar

Ebeveynlerin korkulu rüyası 'CRP'de doğru bilinen yanlışlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, ailelerin en çok endişelendiği konulardan biri olan C-reaktif proteinin (CRP) yüksek çıkmasının sadece enfeksiyon bulunması anlamına gelmediğini vurguladı.

Özellikle ilk çocuğa sahip olan ailelerin, çocuklarının yapılan tahlil sonuçlarına internetten bakarak endişe duyduğunu belirtti. Ailelerin en çok CRP yüksekliğini araştırdığını ve bunun genellikle enfeksiyonla ilişkilendirildiğini ifade etti. Ancak, CRP'nin birçok durumda yükselebileceğini ve sadece enfeksiyonla sınırlı olmadığını belirtti. Medicana Sağlık Grubu doktorlarından olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, CRP hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekerek bilgilendirme yaptı.

“En çok doğru bilinen yanlış, ‘sadece enfeksiyon olduğunda artar’ düşüncesi”

Dr. Mustafa Alper Aykanat, CRP hakkında en yaygın doğru bilinen yanlışın sadece kanda enfeksiyon olduğunda arttığı şeklindeki düşünce olduğunu vurguladı. “En sık karşılaşılan yanlış, ‘sadece kanda enfeksiyon olduğunda artar’ düşüncesi. CRP, sadece enfeksiyonla sınırlı değildir. Çocuk doktorlarına en sık yöneltilen soru, ‘Hocam CRP’si yüksek çıkan kanında enfeksiyon mu var?’ oluyor. Ancak, CRP kanda enfeksiyonun belirtisi değildir. Romatizma, kanser gibi birçok durumda CRP seviyesi yükselebilir. Bu nedenle, internette bu konuda çok korkutucu bilgiler bulabilirsiniz. CRP, sadece bir bulgu olup tedavi gerektirmez. Dolayısıyla, tahlil sonuçlarına dayanarak internetten bilgi arayıp kendinizi stres altına sokmayın. Biz doktorlar CRP seviyesini klinik bulgularla birlikte değerlendiririz. Örneğin, bazı hastalıklarda CRP seviyesi yüksek çıkabilir ancak tedavi gerektirmeyebilir. Laboratuvar sonuçları kesin tanı koymaz, tanıyı doktor koyar” şeklinde konuştu.

CRP'nin birçok durumda yükselebileceğini ve enfeksiyondan bağımsız olarak da artabileceğini belirten Dr. Aykanat, “CRP seviyesi enfeksiyonun yanı sıra travma, stres gibi birçok durumda da yükselebilir. Ailelerin en büyük endişesi, kana enfeksiyon bulaşmasıdır. Ancak biz doktorlar CRP seviyesi yüksek olsa bile hemen antibiyotik tedavisi başlatmayız. Laboratuvar sonuçlarına dayanarak tanı koymayız, çocukları muayene ederek tanı koyarız. Bu nedenle, ailelerin gereksiz yere internetten bilgi arayarak kendilerini strese sokmalarına gerek yoktur” dedi.

“Çocukluk çağı hastalıkları, çocuklukta geçirilirse iyileşme olasılığı daha yüksektir”

Son dönemde çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan ‘beşinci hastalık’ adı verilen viral hastalığa da değinen Dr. Aykanat, “Beşinci hastalık, parvovirus B19 adlı virüsle enfekte olan çocuklarda yüksek ateş, kıpkırmızı elmacık yanakları ve 72 saat sonra ateşin düşmesiyle birlikte vücutta kırmızı döküntülerin görüldüğü masum bir çocukluk hastalığıdır. Bu hastalık, bekelerde ve 6 ay sonrasında daha sık görülür. Çocukluk çağı hastalıkları, çocukluk döneminde geçirilirse genellikle iyileşme olasılığı daha yüksektir. Bu tür hastalıklar genellikle antibiyotikle tedavi edilmez, vücut kendi savunma mekanizmasıyla savaşarak iyileşir. Bu nedenle, ailelerin gereksiz yere endişe duymaması ve uygunsuz ilaç kullanımından kaçınması önemlidir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar