E-Devlet üzerinden gerçekleşiyor | Engelli kimlik kartı nasıl alınır?

E-Devlet üzerinden gerçekleşiyor | Engelli kimlik kartı nasıl alınır?
Engelli kartı başvurusu yapmak isteyen kişilerin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine başvuru yapması gerekmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı tarafından kullanıma açılan engelli kimlik kartı, engelli vatandaşlara birden fazla hak tanımaktadır.

Engelli kimlik kartına sahip olan kişiler, bakanlığın sunduğu haklardan belli oranlarda faydalanmaktadır. Kişilerin engel oranına bağlı olarak değişiklik gösteren engelli kimlik kartları, maddi durumu yerinde olmayan kişilere maaş hakkı da tanımaktadır.

Geri ödemesiz, sosyal yardım olarak verilen engelli maaşları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kapsamında ödenmektedir. Çalışan engellilerin belli başlı iş imkânı almasına olanak tanıyan engelli raporu, sağlık kurulu heyeti tarafından düzenli olarak güncellenecektir. Engelli kimlik kartı ve engelli raporu hakkında merak edilenler, yazı başlıkları içerisinde tüm detaylarıyla ele alınmıştır.

Engelli Kimlik Kartının Özellikleri Nelerdir?

Engelli raporu ve engelli kimlik kartı, %40 ve üzeri engel oranına sahip olan kişilerin kullanımına sunulmaktadır. Engelli raporu, %40 üzeri engele sahip olan bireylere, belli başlı ayrıcalıklar tanınmasını sağlamaktadır. Engelli sağlık raporu sonrası, maddi durumu yeterli olmayan engelli bireylere maaş bağlanmakta ve kişilerin aylık geliri düzenli hale getirilmektedir. Kişilerin engel durumu geçene kadar varlığını devam ettiren engelli sağlık kurulu raporuyla, kişiler sosyal anlamda ayrıcalıklı sayılacaktır.

Sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı tarafından kullanıma açılan engelli kimlik kartı ve engelli sağlık kurulu raporu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından takip edilmektedir. Kişilerin engel oranına bağlı olarak, engel raporunun özellikleri değişiklik göstermekte ve kişilere farklı haklar tanınmaktadır.

T.C. vatandaşı olan engellilerin kullanımı için belirlenen engelli kimlik kartı ve engelli raporu, herhangi bir geri ödeme tahsil etmeyecektir. Kişilerin engelli sağlık raporu ve kimlik kartı haklarından faydalanması için Sosyal Yardımlaşma Vakfının belirlediği koşullara uyum sağlanması gerekmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Şartları

Engelli raporu başvuru koşulları ve engelli kimlik kartı için gerekli görülen temel kriterler, aşağıda tüm özellikleriyle açıklanmıştır:

Engelli kimlik kartına başvuru yapmak isteyen kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması şart koşulmuştur.

T.C. vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişiler, engelli kimlik kartı ve engelli maaşı gibi hakların herhangi birinden faydalanamaz.

18 yaşından büyük olan ve akli dengesi yerinde olan engelli bireylerin, başvuru işlemlerini bizzat yürütmesi gerekmektedir. Kişilerin kuruma gidecek durumunun bulunmaması halinde, kendilerine vekalet edecek bir kişi görevlendirilmeli ve başvuru süreci bu kişinin desteğiyle gerçekleştirilmelidir.

Kişilerin engel durumunun devam etmesi ve en az %40 oranında engele sahip olunması, engelli kimlik kartının temel şartları arasındadır. Engeli %40 oranının altında olan kişiler, engelli sağlık raporundan faydalanamazlar.

Engelli raporunun daimi olması adına, kişilerin %90 üzeri engele sahip olması gerekmektedir.

Akli dengesi yerinde olmayan ya da 18 yaşından küçük olan engelli vatandaşlar adına, vasilerinin veya birinci derece kan bağı bulunan kişilerin işlem yapması gerekmektedir. Vasilik ya da birinci derece yakınlık vasfı bulunmayan kişilere, engelli sağlık kurulu raporu başvuru hakkı tanınmamaktadır.

Engelli maaşı talep etmek isteyen kişilerin, maddi açıdan yeterli gelire sahip olmaması şart koşulmuştur.

Engelli sağlık raporu ve kimlik kartının alınması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine gidilmesi gerekir. Sadece engelli raporu vermeye hakkı bulunan hastanelere gidilerek, gerekli muayene sürecinden geçilmesi gerekir.

Engelli raporu için kesin kararı vererek sağlık kurulu heyetinden randevu alınması ve engelli muayene sonuçlarıyla birlikte, heyet önüne çıkılması gerekmektedir.

Engelli raporu için belirlenen tüm evrakların, güncel ve eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir. Muayene sonuçlarının güncel olması ve hastane tarafından bizzat onaylanması, engelli kimlik kartı için belirlenen ilk şartlar arasındadır.

Engelli Raporu Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Engelli raporu başvuru evrakları, rapor alımı secinde kuruma teslim edilmek zorundadır. Engelli sağlık kurulu raporu için belirlenen evraklar, aşağıda sıralanmıştır:

Engeli kişilere ait T.C. kimlik kartı ya da pasaport örnekleri

Engelli bireye refakat eden vasi ya da aile bireylerine ait kimlik kartı fotokopisi

Engellilerin ikamet bilgileri

Akli dengesi yerinde olan engellilerin eğitim durumunu gösteren belgeler

Engelli bireylere ait son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf

Engelli raporu için doldurulan güncel başvuru formu

Engelli raporu için başvurulan hastaneden alınan muayene ve test sonuçları

18 yaşından küçük olan ya da akli dengesi yerinde olmayan engellilerin vasilerine ait bilgiler

Mahkeme onaylı vasilik belgesi

Yukarıda sıralanan belgelere ek olarak, kurum tarafından ek belgeler de talep edilebilir. Gerekli evrakların tamamını teyit etmek için sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurulması ya da e-devlet üzerinden sorgulama yapılması gerekir.

Engelli Kimlik Kartı Hangi Hastalıklarda Verilmektedir, Kimler Engelli Raporu Alabilir?

Engelli raporu verilen hastalıklar ve engelli kimlik kartı için uygun bulunan kişilerin özellikleri, aşağıda sıralı şekilde ele alınmıştır:

Sindirim sisteminde görülen ileri derece hastalıklar

Görme engeli oluşturacak hastalıklar

Duymayı engelleyen hastalıklar

Onkoloji hastalıkları

Sinir sisteminde görülen ileri düzeydeki hastalıklar

Kulak – burun – boğaz hastalıkları

Kas sisteminde görülen hastalıklar

İskelet sisteminde meydana gelen ileri evre hastalıklar

El – kol ve bacak gibi uzuvlardan herhangi birinin kaybedilmesi

Zihinsel ve ruhsal sağlıkta meydana gelen ileri düzeydeki hastalıkların tamamı

Akli dengeyi engelleyen gelişimsel problemler

Deri ve zührevi hastalıklar

Yanıklar

İşitme kayıpları

Solunum sisteminde görülen hastalıklar

İdrar yolu ve boşaltım sisteminde gelişen problemler

Hormonal sistemde gelişen hastalıklar

Doğuştan gelen kronik hastalıklar

Kadın hastalıklar

Yukarıda sıralanan hastalık ve sorunlara ek olarak, kişilerin sosyal yaşamını tek başına devam ettirmesini engelleyen tüm problemler, engelli raporu kapsamında değerlendirilmektedir. Doğuştan herhangi bir organın eksik olması ya da organların gelişiminde problemlerin bulunması, kişilerin %40 üzeri engelli sayılması için yeterli olabilir.

Kişilerde görülen eksiklik ve hastalıklar için sağlık kurulu tarafından gerekli test ve muayeneler gerçekleştirilecektir. Uygun bulunan kişiler adına, güncel engelli raporu hazırlanacak ve engelli kimlik kartı kullanıma sunulacaktır. Engelli raporunun %90 oranının altında kalması durumunda, hastalıkların devam edip etmediğini belirlemek için düzenli olarak uzman kontrolünden geçilmesi ve raporun yenilenmesi şart koşulmuştur.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nereden, Nasıl Yapılır?

Engelli raporu başvurusu için Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden başvuru gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Başvuru adımları fiziki olarak gerçekleştirilebileceği gibi, online kanallar kullanılarak da başvuru adımları takip edilmektedir. Sadece tam teşekküllü devlet hastaneleri tarafından yapılacak muayenenin ardından başvuruya alınan engelli raporları, Sağlık kurulu heyetinin onayı sonrasında verilmektedir.

Engelli sağlık kurulu raporuna sahip olmak isteyen kişilerin, başvuru sürecinde tüm şartları yerine getirmesi gerekmektedir. E-devlet sisteminden ya da Sosyal Yardımlaşma Vakfı binalarından gerçekleştirilecek engelli raporu başvurularında, kişilere yapmaları gereken işlemler hakkında gerekli işlemler verilecektir. Engelli raporuna ön başvuru oluşturmak için e-devlet sistemi ya da Aile, Çalışma ve sosyal Yardımlaşma Bakanlığı resmi internet sitesinin kullanılması yeterli olacaktır.

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Ön Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet engelli raporu başvuru işlemleri için yapılması gereken işlem adımları, aşağıda sıralı şekilde ele alınmıştır:

E-devlet sistemi üzerinden, engelli raporu başvuru sayfasına erişim sağlamak için turkiye.gov.tr adresinin kullanılması gerekmektedir.

E-devlet resmi internet sitesinin açılmasının ardından, ana sayfada yer alan “Giriş Yap” bölümüne tıklanmalı ve e-devlet giriş ekranı açılmalıdır.

E-devlet giriş ekranının açılmasının ardından, T.C. kimlik numarası ve güncel e-devlet şifresi doğrulanmalıdır.

“Giriş” tuşuna basılmasının ardından, e-devlet ana ekranı açılmalıdır.

E-devlet ana sayfasında yer alan “E-Hizmetler” bölümü üzerinden, “Aile, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı” seçeneğine tıklanmalı ya da arama ekranına doğrudan “Engelli Raporu” yazılmalıdır.

Engelli raporu başvuru ekranının açılmasının ardından, rapor için uygun bulunan kişiler başvuru formuna yönlendirilecektir.

E-devlet engelli raporu başvuru formunun doldurulmasının ardından, kişilerin gitmesi gereken hastane belirlenmekte ve başvuruda gerekli olan evraklar liste halinde bildirilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu İçin Gerekli İşlemler Nelerdir?

Engelli kartı başvurusu için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını tercih eden kişilerin, başvuru sürecinde kuruma gitmesi gerekmektedir. Başvurusunu bizzat yapacak kişilerin doğrudan kuruma gitmesi gerekirken, vasisi bulunan ya da 18 yaşından küçük olan kişiler adına, vekaleti bulunan kişiler başvuru yapmalıdır.

Kurum üzerinden gerekli evrakların teslim edilmesinin ardından, kişilerin gitmesi gereken hastaneler belirlenmekte ve randevu için tarih bilgisi verilmektedir. Engelli kimlik kartı başvurusu için tüm muayenelerin yapılması ve sağlık kurulundan randevu alınması durumunda, engelli kimlik kartı başvurusu tamamlanmış sayılacaktır.

E-Devlet Engelli Kimlik Kartı Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?

Engelli kartı başvuru sorgulaması için e-devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir. E-devlet engelli raporu sorgulama işlemleri, aşağıda sıralanmıştır:

turkiye.gov.tr adresi üzerinden, e-devlet resmi internet sitesine erişilmelidir.

E-devlet internet sitesinde yer alan giriş bilgileri doldurulduktan sonra, ana sayfadaki arama bölümüne “Engelli Raporu” yazılmalıdır.

Engelli raporu başvurusu bulunan adaylar, e-devlet üzerinden başvuru bilgileri bölümüne yönlendirilecektir.

Engelli raporu ve engelli kimlik kartı başvurusu için sağlık kuruluna giren adaylar, %40 ve üzeri oranda engelli bulunursa, kişiler adına engelli kimlik kartı çıkarılacaktır.

Engelli kimlik kartları, kişilerin belirlediği adrese posta yoluyla gönderilirken, engelli raporları bizzat sağlık kurulu tarafından verilmektedir.

%40 oranının daha altında engelli durumu bulunan kişiler, engelli raporu alma hakkına sahip değildir.

Engelli Kimlik Kartı Sorgula

Engelli Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

Engelli maaşı başvuru koşulları ve engelli maaşının bağlanması için kişilerde aranan temel kriterler şunlardır:

Engelli maaşının kullanımı için güncel engelli raporuna sahip olunması gerekmektedir.

Kişilerin SGK kapsamında çalışmaması ve düzenli bir asgari gelirinin olmaması, engelli maaşının temel şartları arasındadır.

Hane halkının maddi durumunun yeterli olmaması ve kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 34’ünden daha az olması, engelli maaşı için aranan şartlar arasındadır.

Engelli raporu bulunan kişilerin kendilerinin ya da hane içerisinde yaşadığı diğer yakınlarının, herhangi bir mal varlığına sahip olmaması gerekmektedir.

Kişilerin maddi durumunun yeterli olması ve mal varlığının bulunması, engelli maaşı alım hakkını ortadan kaldırmaktadır.

Engel durumu için belirlenen tedavi sürecinin sona ermesi ve hastalığın tamamen ortadan kalkması durumunda, kişilere verilen engelli maaşları sonlandırılmaktadır.

Engelli Kimlik Kartıyla Ne Kadar Maaş Alınır?

Engelli maaşı tutarı, engelli kimlik kartında belirtilen engel oranına göre değişiklik göstermektedir.

Engelli maaşının tutarları, aşağıda sıralı şekilde ele alınmıştır:

 

                                   2021 Maaşı           2022 Maaşı

Engel Oranı %40 – %69     

                                   661,13 TL           842,81 TL

Engel Oranı %70 ve üzeri    991,69 TL           1.264,20 TL

Engelli Kimlik Kartı Nerelerde Kullanılır ?

Engelli kimlik kartları %40 ve üzeri zihinsel, bedensel ve ruhsal engeli bulunan kişilere devlet tarafından verilen bir kart olmak üzere; bu kart sayesinde engelli bireylere birçok kolaylık sağlandığı da görülmektedir.

19 Temmuz 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 26941 sayılı kanuna göre verilen engelli kartları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireylere bazı avantaj ve kolaylıklar sağlarken, engelli kimlik kartı faydaları 2021 kapsamında bu kolaylıkların daha da genişletileceği düşünülmektedir.

Kolaylıklar yanında engellilere sayısız ayrıcalıklar da sunan engelli kimlik kartları kullanım alanları da oldukça çeşitlidir.

Engelli kimlik kartları sinema ve tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerde engelli bireylere oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu yönde devlet tiyatroları engelli bireylerden herhangi bir bilet ücreti talep etmezken, engelli bireyler sinema faaliyetlerinde de öğrenci indirimi oranında indirim hakkı kazanmaktadır.

Engelli kimlik kartları engelli bireylere toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat imkânı sağlamaktadır. Bu yönde belediye otobüsleri, metro ve tramvay kullanımları, 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve deniz yollarının şehir içi seferlerinin ücretsiz olduğu göze çarpmaktadır. Bu vasıtalarda engelli bireyin “ağır engellilik durumunun” olması durumunda bir refekatçisinin de ücretsiz seyahat hakkına sahip olduğu da belirtilmelidir.

Engelli bireylere şehir içi otobüs seferlerinin tamamında %30 indirim imkânı sunulmaktadır. Ancak şehirlerarası otobüslerde refakatçilerin böyle bir indirim şansı bulunmamakta, refakatçilerden tam bilet parası alınmaktadır. Bu bilgilere ek olarak biletlerin internet ortamında alındığı durumlarda indirim hakkı geçerli olmamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) şehirlerarası yolculuklarında ise engelli bireylere %50 indirim fırsatı sunulmaktadır.

Havayolu şirketlerinde de Türk Hava Yolları’nın başı çektiği üzere iç hat uçuşlarında %20, dış hat uçuşlarında da %40 indirim fırsatına sahip olan engelli bireyler; havayolu şirketlerinin zaman zaman uyguladığı periyodik fırsatları da değerlendirebilmektedir. Doktor tarafından engelli bireylere verilen “refekatçi ile seyahat etmelidir” raporu doğrultusunda refakatçilere de ek olarak %20 indirim olanağı sağlanmaktadır.

Engellilerin açık öğretim kayıtlarında herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Engellilerin H sınıfı sürücü belgeleri olması durumunda diğer uygun şartları da sağlamaları halinde satın aldıkları ve yurt dışından gelen otomobillerde gümrük vergisinden muaf oldukları görülmektedir. Gümrük vergisi haricinde Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi ve taşıt alım vergisi muafiyeti de bu noktada belirtilmesi gereken diğer özelliklerdir.

Engelli bireylerin araçlarını engelli park yerlerine bırakabilmeleri mümkündür. (Araç ÖTV indirimiyle alınmış olmalıdır)

Otobanlarda yapılan seyahatlerde engellilerin 15 dakikaya kadar yol kenarlarına park etmesi yönünde bir engel bulunmamaktadır.

Araçlarını ÖTV indirimiyle almış olan engelli bireyler belediyeye başvurduklarında evlerinin önüne engelli park yeri yaptırabilmektedirler.

Engelli Kimlik Kartına Mutlaka Sahip Olmak Gerekiyor Mu?

Engelli kimlik kartı herhangi bir yönde engel oranı%40’ın üzerinde olan her engelli vatandaşa devlet tarafından sağlanmış bir imkân olarak değerlendirilmelidir. Bu imkânlardan faydalanıyor olmak kesinlikle ayıp vs. gibi tanımlamalarla ifade edilmemesi gerekmekte ve engelli kimlik kartının getirdiği avantajlardan mahrum kalınmamalıdır. Engelli kimlik kartına sahip olan vatandaşlara ayrıca her yıl değişik kurumlar vasıtasıyla yeni haklar sağlanırken bu detayların tamamı engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için uygulanmaktadır.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar