Dünyanın en soğuk yeri neresidir?

Dünyanın en soğuk yeri neresidir?
Son zamanlarda birçok insan internette 'Dünyanın en soğuk yeri neresidir?' sorusunun cevabını araştırıyor. Peki dünyanın en soğuk yeri neresidir?

Kış aylarının gelmesi ile birlikte özellikle Ocak ayında Türkiye'de kış kendini hissettirdi. Soğuyan havaların ardından insanlar internette dünyanın en soğuk yerinin neresi olduğunu merak etmeye başladı. Peki dünyanın en soğuk yeri neresidir?

DÜNYANIN EN SOĞUK YERİ NERESİDİR?

Ocak ayında Türkiye'de hissedilen soğuk, Dünya'nın en soğuk bölgeleri ile kıyaslanamayacak kadar hafif kalıyor. Bu bölgeler arasında Güney Kutbu ve Kuzey Kutup Dairesi'ndeki aşırı soğuk sıcaklıklar öne çıkıyor. Ortalama sıcaklıklar, Dünya'nın konumuna bağlı olarak -25°C ile -45°C arasında değişmektedir.

pexels-kristina-gain-4042403.jpg

Dünya üzerindeki en soğuk nokta ise Doğu Antarktika Platosu'nda bulunmaktadır. Araştırmacılar, bölgeden toplanan uydu verilerini inceleyerek daha önce kaydedilen -93°C'lik sıcaklığın aslında -98°C'ye kadar düştüğünü ortaya koydu. Bu olağanüstü düşük sıcaklıklar, atmosferdeki nemin neredeyse yok olması sayesinde gerçekleşmektedir.

Rusya'nın doğusundaki Oymyakon ise dünyanın en soğuk yerleşim yeridir. "Donmayan su" anlamına gelen Oymyakon'da ortalama kış sıcaklıkları -50°C'ye kadar ulaşabilir. 1924 yılında kaydedilen en soğuk gününde ise sıcaklık -71,2°C'ye kadar düşmüştür. Oymyakon'da yaşayanların sayısı son yıllarda önemli ölçüde azalarak 2018'de 900'ün altına inmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar