Dünyanın en eski ormanı bulundu: 419 milyon yaşında

Dünyanın en eski ormanı bulundu: 419 milyon yaşında
Bilim insanları, İngiltere'nin Güneybatı kıyılarında, Somerset bölgesinde yer alan Minehead'deki yüksek rakımlı kumtaşı falezlerinde dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş ormanını keşfettiklerine inanıyorlar.

Cambridge ve Cardiff Üniversiteleri'nden araştırmacılar, keşiflerinin Britanya'nın en eski fosilleşmiş ağaçları olduğunu ve dünyanın bilinen en eski örnekleri olduğunu belirtiyorlar.

Bilim insanları, Somerset bölgesinde bulunan Minehead'deki kumtaşından oluşan yüksek rakımlı falezlerde, Kalamopiton adı verilen ağaçların fosillerini keşfettiler.

Bu ağaçlar, palmiye ağaçlarını andırıyor ve günümüzdeki ağaçların "prototipi" olarak tanımlanan türler arasında yer alıyor. En büyüğü iki ila dört metre uzunluğunda olan bu ağaçlar, o dönemde çevreyi şekillendiriyor ve nehir yataklarını ile kıyı şeritlerini dengede tutuyorlardı.

27511.jpg

Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Christopher Berry, bulgularıyla ilgili olarak, uzun yıllar boyunca bu tür ağaçları araştırdığını ve ağaç gövdelerinin fotoğraflarını gördüğünde ne olduklarını anladığını belirtti. Bu keşfin, bu ağaçların ilk kez büyüdükleri yerlerde bulunması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Doğal Tarih Müzesi'nden bitki fosilleri uzmanı Dr. Paul Kendrick, ağaçların nasıl birlikte büyüdüğüne dair ipuçlarının bulunmasının önemine dikkat çekti.

419 MİLYON YAŞINDA!

Araştırmacılar, fosil ormanın 419 ila 358 milyon yıl önceki Devoniyen dönemine ait olduğunu belirlediler. Bu ormanın daha önce ABD'nin New York eyaletinde bulunan en eski fosil ormandan dört milyon yıl daha yaşlı olduğunu söylüyorlar.

mavi1.jpg

Devon ve Somerset kıyılarında bulunan Hangman Kumtaşı Formasyonları'nda keşfedilen bu fosil orman, o dönemde İngiltere'ye değil, Almanya ve Belçika'ya bağlı yarı kurak bir alanda bulunuyordu.

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Neil Davies, keşfedilen ormanın bugünkü ormanlardan çok farklı olduğunu ve altında ormanaltı bitkilerinin olmadığını, çimin henüz oluşmadığını ancak ağaçların düştüğü ince dalların çevreyi etkilediğini belirtti.

Dr. Kendrick ise günümüz ağaçlarından en yakın olanının Avustralya ve Güney Asya adalarına özgü bir tür eğrelti ağacı olduğunu belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar