DSÖ: Gazze nüfusunun yüzde 90'ı yerinden edildi

DSÖ: Gazze nüfusunun yüzde 90'ı yerinden edildi
(DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada 'Gazze nüfusunun neredeyse yüzde 90'ı yerinden edildi' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krize dikkat çekerek, bölgedeki durumu tarif etti.

Ghebreyesus, Gazze'nin neredeyse yüzde 90'ının yerinden edildiğini ve milyonlarca insanın zorlu koşullar altında yaşamak zorunda kaldığını ifade etti. Gazze'nin kuzeyine yönelik planlanan 6. yardım misyonunun güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edildiğini açıkladı.

İNSANİ KRİZ ARTIYOR

DSÖ Genel Direktörü, Gazze Şeridi'ndeki insani krizin giderek arttığını belirterek, bölgede sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından ciddi sorunlar olduğunu vurguladı.

Ghebreyesus, sadece 15 hastanenin kısmen çalıştığını, temiz su ve sanitasyon eksikliği ile kalabalık barınma merkezlerinin hastalıkların yayılmasına zemin oluşturduğunu ifade etti.

Gazze'ye insani yardım götürmenin zorluklarına da değinen Ghebreyesus, bombardımanlar, hareket kısıtlamaları, yakıt sıkıntısı ve kesintiye uğrayan iletişim gibi engellerle karşılaşıldığını belirtti. DSÖ'nün Gazze'nin kuzeyine planlanan yardım misyonunu gerçekleştirmekte yaşadığı zorlukları da dile getiren Ghebreyesus, taleplerin reddedilmesi ve güvenli geçiş güvencesi sağlanmaması nedeniyle bu yardım misyonunu iptal etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Ghebreyesus, Gazze halkına insani yardım ulaştırılmasının önündeki en büyük engelin erişim sorunları olduğunu belirterek, İsrail'e DSÖ ve diğer yardım kuruluşlarının taleplerini onaylamaları çağrısında bulundu. Ateşkes çağrısını yineleyen Ghebreyesus, insani yardım ve sağlık hizmetlerine güvenli geçiş sağlanması için koridorlar oluşturulması gerektiğini vurgulayarak taraflara uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uygun davranma çağrısında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar