Dövize çevrilebilir mevduat hesabı nedir? Nasıl açılır?

Dövize çevrilebilir mevduat hesabı nedir? Nasıl açılır?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam yaptığı açıklama ile kurda adeta deprem etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması sonrasında herkes dövize çevrilebilir mevduat hesabı nedir nasıl yapılır sorularının yanıtını araştırmaya başladı. Peki dövize çevrilebilir mevduat hesabı ne demek? Dövize çevrilebilir mevduat hesabı nasıl açılır? DÇM nasıl yapılır?

Erdoğan dün gece saatlerinde yaptığı açıklama ile birlikte dolar kurunu adeta altüst etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı dövize endeksli mevduat hesabı modeli vatandaşlar tarafından merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Söz konusu modelin geçmiş yıllarda kullanılan dövize endeksli mevduat hesabı ile benzerlik gösterdiği iddia ediliyor. Peki dövize çevrilebilir mevduat hesabı nedir? Dövize çevrilebilir mevduat hesabı nasıl açılır?

Çevrilebilir mevduat hesapları ilk olarak 1967 yılında açıldı. Bu hesapların amacı dışarıdan döviz girişini teşvik etmektir.

DÖVİZE ÇEVRİLEBİLİR MEVDUAT HEBASI NASIL AÇILIR?

Dövize çevrilebilir mevduat hesabı ile hesap sahibine döviz işlerine hakkı tanınıyor. Hazine adına kur garantisi de veriliyor. Ancak dövize çevrilen mevduat hesaplarında kur farkı ödenmesi verilen kur garantisi nedeniyle hazineye aşırı bir yük biniyor. İlk olarak 1967 yılında uygulanmaya başlanan dövize çevrilebilir mevduat hesapları o dönemde yurtdışındaki işçilerin ve ihracatçıların hesap açılması ile yapılmıştı. 

Toplamda 3.5 milyar doları bulan döviz Türkiye girmişti. Özellikle enflasyonun hızlanmasına neden olması yüzünden bu uygulama geçmişte çok tepki çekmiştir. Ayrıca bankalarda yeni hesap açılması yavaşlamaya başlayınca eski dövize çevrilebilir mevduat hesabı ödemelerini yapmakta zorlanmıştır. Dövize çevrilebilir mevduat hesabı sistemin 1978 yılında yani sadece iki yıl sonra bitirilmiştir. 1981 yılından sonra ise oluşan borçlar devlet tarafından üstlenilmesidir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar